Verkeer
Stuur appje
Zoek

Uniek schilderij van Almelose schilder nu te bewonderen bij Stedelijk Museum Almelo

2 Schenking schilderij Coster door Ellen van der Veer
Ellen van der Veer (R) overhandigt schilderij van J.H. Coster aan Sigrid Ivo, directeur Stedelijk Museum Almelo (L)
Beeld: Stedelijk Museum Almelo

90 jaar lang was het schilderij 'Bieskolk met uitzicht op Almelo' van Almelose schilder Jan Herman Coster in bezit van de familie Eshuis. Nu schenkt dochter Ellen van der Veer het aan Stedelijk Museum Almelo. "Ik kon niet gelijk afscheid nemen", aldus Van der Veer.

Op het schilderij uit 1905 zie je het landschap van de Bieskolk met op de achtergrond de toren van de rooms-katholieke kerk. Directeur van Stedelijk Museum Almelo Sigrid Ivo over het doek: “Dit wordt het 27e schilderij van Coster in onze collectie. We hebben kleine formaten en zelfs miniatuurtjes. Met het formaat van 70 bij 87 centimeter is dit het grootste schilderij van Coster. Het is heel sfeervol met Almelo op de achtergrond. Je ziet veel door de details die erin zitten. Het is een prachtige aanvulling.”

1 Schenking schilderij Coster
Schilderij 'Bieskolk met uitzicht op Almelo', J.H. Coster, olieverf, Almelo 1905
Beeld: Stedelijk Museum Almelo

Flink bieden

In 1930 kocht de opa van Ellen van der Veer, D. Eshuis, het schilderij op een veiling. “Mijn opa wilde het schilderij per se hebben. Na een paar misgrepen, kon hij het eindelijk kopen met flink bieden. Het is een mooi tafereel van het Almeloos buitengebied. Ook is het kwalitatief heel mooi, er zijn geen beschadigingen”, vertelt Van der Veer. Haar ouders erfden het schilderij in 2000. “Mijn moeder wilde dat het na haar overlijden naar een museum ging. Dat is de juiste plek voor een grote, Almelose schilder.”

Eerst verdriet verwerken

“Ik kon niet gelijk afscheid nemen van het schilderij, ik moest eerst het verdriet van mijn moeders dood verwerken. Als je moeder overlijdt is het een nare tijd. Met de afgelopen jaarwisseling was het zo ver, toen was het drie jaar geleden. Het voelde goed. Bij het museum waren ze er heel blij mee. Ik voer mijn moeders opdracht uit”, aldus Van der Veer.

icon_main_info_white_glyph

Jan Herman Coster

Expert van het Stedelijk Museum René de Kok vertelt aan 1Twente over de schilder: “De familie Coster is al rond 1800 van belang in Almelo. Ze zaten in de textielindustrie, waren vermogend en woonden in een fraai pand aan de Grotestraat. Als kunstenaar is Coster voor ons museum interessant omdat hij het Twentse landschap in de 19de eeuw heeft vastgelegd. Schilderkunstig is het geen hemelbestormer, maar zijn werk heeft wel een zekere charme. Zijn grootvader schilderde trouwens ook; helaas heeft het museum daar geen werken van.” Jan Herman Coster leefde van 1846 tot aan 1920.

Ereplaats

Het schilderij heeft een ereplaats gekregen in het museum. Bij binnenkomst is het werk het eerste dat je ziet. “Kwalitatief is het werk van Coster nogal verschillend: deze nieuwe aanwinst is zeker één van de beste die ik van hem ken. Het schilderij zal bij verkoop minstens 250 euro en hooguit 500 euro moeten opbrengen”, aldus de expert.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.