Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twee F16's vliegen laag over Enschede, dit is waarom

Schermafbeelding 2023 03 03 om 16 18 49
Foto ter illustratie
Beeld: PX Here/Frans Berkelaar

Het harde geluid van twee laagvliegende F16's boven Enschede zorgde vanmiddag voor flink wat reacties. Het gaat om oefeningen van de Koninklijke Luchtmacht. "De weersomstandigheden waren perfect."

"Gaaf om te zien, maar wat een lawaai zeg", twitterde Niels uit Enschede. En: "Twee straaljagers vlogen wel heel erg laag over Enschede, wat is er aan de hand", vroeg een ander zich af. "Lang geleden dat ik twee straaljagers heb gehoord. Wel machtig mooi", was ook een reactie.

André Bongers, majoor bij de Koninklijke Landmacht, snapt dat het veel reacties opriep. "Het komt niet vaak voor dat we in deze regio vliegen", zegt hij tegen RTV Oost. De F16's oefenden een aanval op gronddoelen. "In de lijn Enschede-Emmen ligt een militair vlieggebied en de weersomstandigheden waren er vandaag perfect", vertelt Bongers.

Oefeningen

Vandaag was de laatste dag dat de Koninklijke Luchtmacht oefeningen houdt met de F16's. Het vliegen is veelal boven zee, maar het is volgens Defensie ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Daar worden militaire vlieggebieden voor gebruikt, waaronder dus ook in Overijssel. "En een oefening op grondgebied kun je natuurlijk niet oefenen op zee", zegt majoor Bongers.

De oefeningen vinden sinds 23 januari tot en met vandaag plaats. Alleen op vrijdag vliegt het Air Combat Command overdag; de andere werkdagen van de week werd er alleen in de avonduren gevlogen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.