Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo gaat geluidsonderzoek doen in woningen aan drukke invalswegen

Breemarsweg 1twente
De gemeente Hengelo wil een geluidsonderzoek laten uitvoeren in 118 woningen aan de Breemarsweg (foto), Bornsestraat en Haaksbergerstraat.
Beeld: 1Twente / Arjen Waanders

De gemeente Hengelo wil een geluidsonderzoek laten uitvoeren in 118 woningen aan de Breemarsweg, Bornsestraat en Haaksbergerstraat. Bewoners kunnen zich op een later moment aanmelden voor het onderzoek. Met het onderzoek wil de gemeente erachter komen of er sprake is van geluidsoverlast in de woningen en hoe deze overlast beperkt kan worden.

Niet verplicht

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de toekomstige geluidsbelasting op 118 woningen in Hengelo vastgesteld. Dit is het de geschatte aantal decibellen dat er in de toekomst op de gevel van de woningen wordt verwacht. Met een vervolgonderzoek wil de gemeente erachter komen of er sprake is van geluidsoverlast in de woningen en welke maatregelen er genomen kunnen worden om dit te beperken. Eventuele maatregelen worden betaald vanuit het Rijk. Bewoners zijn niet verplicht om mee te doen aan het geluidsonderzoek.

Maatregelen

Met het vervolgonderzoek wordt het aantal decibellen in een woning gemeten en er wordt een bouwkundige inspectie gedaan: “Wij schakelen een adviesbureau dat voor ons de inspectie doet en berekeningen uitvoert. Als een woning niet voldoet, berekent het adviesbureau de maatregelen die nodig zijn om aan het wettelijk geluidsniveau in de woning te kunnen voldoen”, aldus een woordvoerder van de gemeente Hengelo.

Breemarsweg

De toegangswegen zijn erg druk en worden ook steeds drukker. Op de Breemarsweg rijden veel vrachtwagens die bestemd zijn voor industrieterrein Twentekanaal-Zuid. Bewoners aan de Breemarsweg klagen al jaren over verkeersoverlast. Naast dat er veel verkeer is, wordt er in de nachtelijke uren vaak erg hard gereden. Hierdoor is er ook 's nachts vaak geluidshinder op veel Hengelose straten.

Onderzoek

Het onderzoek moet dit jaar van start gaan: "We verwachten dat het project zal worden uitgevoerd in 2023 en 2024. Als het tegen zit, zijn we mogelijk tot in 2025 bezig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.