Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wordt Manon Möller uit Hengelo zondag op tv uitverkozen tot De Nieuwe Vermeer?

230303 manon moller FOTO Alwin Bosscher ORIGINEEL
De Hengelose Manon Möller is zondag 5 maart te zien in het tv-programma De Nieuwe Vermeer.
Beeld: Alwin Bosscher

De Hengelose Manon Möller is zondag 5 maart te zien in het tv-programma De Nieuwe Vermeer. Ze staat dan mogelijk met haar interpretatie van een van Johannes Vermeers schilderijen in de finale van de vierde aflevering van het NPO1-programma. "Het was een geweldige ervaring, maar ik mag natuurlijk nog niet vertellen of ik in de finale zit, laat staan of ik gewonnen heb."

Fine art

Even voor de duidelijkheid: de 35-jarige Hengelose is geen schilder, ze fotografeert. Haar werk, dat ze zelf als 'fine art' bestempelt, komt echter wel heel erg in de buurt van schilderkunst: "Bij fine art wordt fotografie gebruikt als middel om tot een kunstwerk te komen. De camera is een stuk gereedschap om een visie vast te leggen", legt ze uit.

De makers van De Nieuwe Vermeer benaderden Möller zelf, nadat ze op haar werk waren gestuit: "Ik heb toen vrij impulsief 'ja' gezegd. Ik had echter nogal wat andere opdrachten liggen die af moesten en uiteindelijk kostte deze onbetaalde klus me veel meer tijd dan ik vooraf had ingeschat. Ik ben namelijk nogal perfectionistisch, haha!"

Verdwenen

Möller kreeg de opdracht om een eigen interpretatie van een verdwenen werk van Vermeer te schilderen. Zondag zien we welk werk het betrof en wat de jury ervan vond.

Ze boog zich over nóg een werk van Vermeer: het Meisje met de Parel. Daarvoor toverde Möller haar 8-jarige plaatsgenote Yanovah Risakotta om tot de hoofdpersoon van het beroemde schilderij, dat normaliter in het Haagse Mauritshuis hangt. Vanwege de grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum hangt het origineel nu in Amsterdam en is andere kunstenaars gevraagd iets te maken dat tijdelijk de lege muur in het Mauritshuis mag sieren. Komende week hangt Möllers versie in het Mauritshuis.

icon_main_info_white_glyph

Zondag op tv

De aflevering van de Nieuwe Vermeer met Manon Möller is zondag 5 maart om 20.25 uur te zien op NPO 1. Dinsdag 7 maart is Manon Möller tussen 16 en 17 uur te gast bij 1Twente Vandaag. Kijk en luister meer via 1twente.nl

230307 vermeer meisje MANON MOLLER
Manon Möllers versie van het Meisje met de Parel
Beeld: Manon Möller
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.