Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede denkt aan ander concept bedrijfskantine: 'self-service' voor ambtenaren in stadskantoor

Stadskantoor Ernst Bergboer 2022 12 29 160744 vswu
Beeld: Sportaal

Een broodje of maaltijd in de lunchpauze gaat er straks voor honderden Enschedese ambtenaren mogelijk iets anders uitzien. De gemeente denkt er namelijk aan om de catering in de eigen organisatie over een andere boeg te gooien. Alleen in de kantine van het gemeentehuis aan de Langestraat zou dan nog personeel overblijven.

De tijden veranderen, ook bij gemeenten. Waar een paar jaar geleden nog een bedrijfskantine in de Noordmolen, stadsdeelkantoor West, het gemeentehuis én het stadskantoor aanwezig was, is dat nu alleen nog op de laatste twee plekken het geval. Bij het sluiten van de kantine in het gemeentelijke kantoor De Noordmolen, midden in coronatijd, heeft de gemeenteraad aangedrongen op een onderzoek naar de mogelijkheden om de catering in eigen beheer te nemen in plaats van uit te besteden. De uitkomsten van het onderzoek zijn nu gedeeld.

Afscheid van kantinepersoneel

Aanleiding om de catering van de gemeente onder de loep te nemen was het nijpende ontslag van enkele medewerkers van vaste cateraar Visschedijk (inmiddels actief onder de naam van het moederbedrijf, Atalian). In coronatijd werd het thuiswerken plotseling meer regel dan uitzondering. De bezoekersaantallen van de bedrijfskantines liepen in korte tijd fors terug.

Daardoor moest de kantine in het kleinere kantoor De Noordmolen worden gesloten. Zeven van de twaalf trouwe medewerkers, soms wel 35 jaar in dienst, raakten hun werkplek op het gemeentehuis via de ingehuurde cateraar noodgedwongen kwijt. De vijf overgebleven werknemers moesten uren inleveren.

In dienst nemen 'te duur'

De lokale politiek probeerde in de zomer van 2021 een gedwongen vertrek van kantinepersoneel te voorkomen, maar het was te laat. De cateraar had al een half jaar eerder aan de bel getrokken. Bovendien, omdat het personeel niet in dienst van de gemeente zelf was, waren er niet veel mogelijkheden.

20210526 COEN KRUKKERT GEMEENTEHUIS ENSCHEDE EI VAN CO GEMEENTEHUIS BINNENSTAD 2021 06 08 234128 ulhk
Lees ook
PvdA Enschede vreest 'ontslag' van kantinepersoneel in stadhuis, cateraar trok 'half jaar terug' al aan de bel

Op basis van onderzoek ziet het college het in dienst nemen van kantinepersoneel ook niet zitten. Volgens een 'veilige' berekening zou dat gepaard gaan met een kostenstijging van 100.000 euro per jaar. Wel zijn er andere scenario's onderzocht voor de toekomst van de bedrijfscatering.

Self-service

De voorkeur van de gemeente Enschede gaat uit naar het afschalen van de bedrijfskantine in het stadskantoor aan de Hengelosestraat, waar de meeste ambtenaren werken. Door het hybride werken (deels thuis, deels op kantoor) zijn de bezoekersaantallen van de kantine er flink teruggelopen. Er zou een vorm van self-service - een onbemande kantine - ingevoerd worden.

In het stadhuis aan de Langestraat zou er nog ruimte over blijven voor een kantine inclusief personeel. Tegelijk wordt daar het concept 'gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen', een landelijk initiatief, verder uitgewerkt. Het gaat onder meer om een biologisch, lokaal geproduceerde en circulaire bedrijfsvoering. De gemeente is van plan om een aanbesteding te starten voor deze vorm van catering. De inzet is om het huidige kantinepersoneel in het gemeentehuis (nu in dienst van Atalian) te behouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.