Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede bedankt gastgezinnen van Oekraïners

Dankjewel gastgezinnen Oekraïners
Enschede organiseerde een bedank-moment voor particulieren in de stad die inmiddels bijna een jaar gevluchte Oekraïners onderdak bieden
Beeld: Margreta du Carmo Krabbe

Een jaar geleden puilden de stations in Kyiv, Charkiv en talloze andere Oekraïens uit. Voor de grenzen van Polen en Roemenië stonden files van duizenden auto’s. Ruim 8 miljoen Oekraïners ontvluchtten hun land, volgens de UNHCR. Ruim zestig Enschedese particulieren zetten de deur voor hen open. Afgelopen zaterdag werden zij door de gemeente in het zonnetje gezet.

Zo’n zestig Enschedeërs verzamelden zich zaterdagmiddag in de Mozaïekzaal van het Enschedese stadhuis. Burgemeester Roelof Bleker had voor elk gastgezin een persoonlijk dankwoord en een beeldje, speciaal voor de gelegenheid gemaakt door de Tubbergse glaskunstenares Ellen Kleine Schaars.

Meer aandacht

“Die opvang duurt al bijna een jaar”, zegt Margretha du Carmo Krabbe, voorzitter van de club die de particuliere opvang in Twente regisseert: NuTwente. Gastgezinnen bieden onderdak, warmte en aandacht in de luwte. Maar daar mag best wat meer aandacht voor zijn, vindt Du Carmo Krabbe. “Het was zo mooi. Precies zoals we gehoopt hadden, misschien nog mooier.”

‘Helemaal niet nodig’

Het bedankje was een initiatief van de gemeente Enschede. Fleur Heidemann, contactpersoon van de gemeente, is iets bescheidener. “NUTwente vond dat die gastgezinnen wel wat aandacht verdienden, en daar waren wij het helemaal mee eens. Wij hebben toen alles op alles gezet om dit te organiseren.”

Beeldje gastgezinnen Oekraïners
Elk gastgezin ontving uit handen van burgemeester Roelof Bleker een glazen beeldje van de hand van Ellen Kleine Schaars, in de kleuren van de stad (of het land: de kleur kan ook als oranje worden gezien) en Oekraïne - op de plek van het hart is een gouden driehoekje aangebracht
Beeld: Margretha du Carmo Krabbe

De gastgezinnen zelf zaten niet per se op een bedankje te wachten, volgens Heidemann. “Die zijn heel bescheiden, zij ervaren het niet als iets bijzonders.” De gemeente had bewust geen ruchtbaarheid aan de bijeenkomst gegeven, maar vond desondanks dat er alle reden was om de Enschedese gastgezinnen - na bijna een jaar - toch even in het zonnetje te zetten.

icon_main_info_white_glyph

Oekraïners op de vlucht

8 miljoen totaal

82.000 in Nederland

450 in gemeentelijke opvang in Enschede

200 via NUTwente bij particulieren in Twente

60 via NUTwente bij particulieren in Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.