Verkeer
Stuur appje
Zoek

Spectaculaire daling van aantal smartshops in Enschede

Smartshop
Zonder vergunning mogen drugsgerelateerde producten niet meer worden verkocht. Veel smartshops in Enschede hielden daarom op te bestaan.
Beeld: Pexels

De toename van smart-, head- en giftshops (SHG-shop) in Enschede is een halt toegeroepen. Dat aantal daalde van achttien in 2021 naar vijf in begin 2023.

Verbod

De daling van het aantal SGH-shops komt door de strengere regelgeving die op 1 januari 2022 inging. Sinds die tijd was het niet meer mogelijk om zonder vergunning zo’n smartshop te exploiteren. Bovendien was het ook niet meer mogelijk zo’n winkel te vestigen in gebieden waar een verbod op drugsgebruik geldt.

'Welke stad willen we zijn?'

Het was onder andere CDA'er Mart van Lagen die in maart 2021 de kat de bel aan bond. Van Lagen adopteerde het probleem waardoor de smartshops op de agenda van de gemeenteraad kwam te staan. Hij vond het tijd voor harde keuzes. “We gaan richting zomer, iedereen wil naar de binnenstad en de terrasjes. Welke stad willen we zijn?” Van Lagen was heel duidelijk: wat hem betreft hoorden growshops er niet bij.

Opiumwet

Smartshops verkopen drugsgerelateerde producten en middelen die niet onder de Opiumwet vallen. Er bleek na vestiging van dergelijke verkooppunten al gauw dat openbare orde en veiligheid in het gedrang kwamen en dat de leefbaarheid in de onmiddellijke omgeving terugliep.

Alleen met vergunning

Sinds 1 januari 2022 is het in Enschede niet meer mogelijk om zonder vergunning een smart-, head-en giftshop, kortweg SHG-shop, te exploiteren.

Bovendien is vestiging van zo’n shop niet meer toegestaan in gebieden waar een drugsgebruiksverbod geldt. Door de nieuwe regels ishet aantal SHG-shops in de gemeente Enschede gedaald van achttien in 2021 naar vijf op dit moment

Risico

SHG-shops verkopen drugsgerelateerde consumentenproducten en middelen die niet onder de Opiumwet vallen. In het verleden is meerdere keren gebleken dat dezeshops een verhoogd risico voor de openbare orde en veiligheid vormen en de leefbaarheid het woon-en winkelgebieden in de binnenstad aantastten.

Drugshandel terugdringen

Burgemeester Roelof Bleker: “We wilden met deze nieuwe regels drugsoverlast, drugstoerisme en drugshandel terugdringen. Mede door de nieuwe regels deden zich geen incidenten voor in de SHG-shops met een vergunning.” Volgens de burgemeester is de drugshandel ook weg.

Vergunning geweigerd

De SHG-shops die er voor de nieuwe regelgeving al waren, vielen onder het overgangsrecht en hadden tot 1 maart 2022 de tijd om een exploitatievergunning aan te vragen. Vijf exploitanten zagen daarvan af, zes uitbaters werd een vergunning geweigerd.

Een vergunning wordt onder meer geweigerd als een smartshop binnen een loopafstand van 150 meter van een ander verkooppunt wordt gevestigd. In gebieden waar een drugsgebruiksverbod geldt zoals het binnensingelgebied en de omgeving rond de stations Glanerbrug en de Eschmarke mag sowieso niet zo’n winkel worden geopend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.