Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oekraïense Ruslana, student in Enschede: ‘Ik denk dat ik volwassener ben geworden’

Ruslana Bosakevych (20), afkomstig uit de Oekraïense hoofdstad Kyiv, startte in 2020 met een studie Fashion & Textile Technologies aan Saxion. Zij woonde al lang en breed in Enschede toen de Russen haar land binnenvielen en haar wereld - en toekomst - op z’n kop zetten.

Een zorgeloos studentenbestaan; de poort naar de wereld stond open, alles was denkbaar en mogelijk. Van die zorgeloosheid is weinig meer over, het toekomstbeeld is gekanteld. Was de horizon eindeloos, nu heeft die zich verengd tot die van een land dat vroeg of laat weer opgebouwd moet worden.

Militair perspectief

Het houdt Ruslana bezig, naast de acute zorg om familieleden en vrienden in Kyiv en de rest van Oekraïne. “Hoe kan ik mijn kennis inzetten?” De focus van die vraag is dramatisch verschoven: van fashion en schoonheid naar textiel-technische toepassingen voor helmen, scherfvesten. “Ik denk nu meer vanuit een militair perspectief.

Het hoofd boven water houden

Ruslana is er van overtuigd dat ze in Nederland meer kan betekenen voor Oekraïne dan in haar thuisland. Daarom zet ze door en blijft ze hier, ook al is de drang om bij familie te zijn, juist nu, groot.

Ruslana Bosakevych Ernst Bergboer
Ruslana Bosakevych studeerde al in Enschede toen Rusland Oekraïne - haar vaderland - binnenviel
Beeld: Ernst Bergboer

De bijdrage die haar ouders leverden aan haar studie en bestaan in Nederland is drastisch ingeperkt. Ze is gaan werken. Twee baantjes, om het hoofd boven water te houden.

“Ik denk dat ik volwassener ben geworden.”

Het hele gesprek met Ruslana vind je - in het Engels - op alle bekende podcastkanalen. Zoek op 1Twente extra, van Twente tot Oekraïne (Spotify, Apple podcast).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.