Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geluidskunstenaars laten Melkhal in Enschede zingen over zijn heden en verleden

Wie deze zondagmiddag de Enschedese Melkhal binnenstapt waant zich op reis door de tijd. Tenminste, wie goed luistert. Veertien luidsprekers staan opgesteld door het gebouw, verdeeld over drie etages. Daaruit komen geluiden die gebaseerd zijn op het verleden en heden van dat oude pand: ooit een fabriek waar miljoenen liters zuivel werden gemaakt, nu een bedrijfsverzamelgebouw met horeca en een supermarkt. Zelfs de klanken van de bezoekers die er deze zondag komen worden opgenomen en zijn daarna onderdeel van het geluidslandschap. “We hebben een gesprek met het gebouw.”

Bekijk en -luister bovenstaande video en beleef de (schaduw van de echte) ervaring.

Het is het werk van drie studenten van het conservatorium in Enschede. De Taiwanese Lena Chen is een van hen. “Ik kwam spontaan op het idee toen ik boodschappen ging doen hier in de Melkhal. Ik vond het een bijzonder gebouw. Het zag eruit als een mooie omgeving om iets met geluid te doen.”

Nieuwsgierig naar de ruimte

Samen met Matteo Traverso uit Italië en Christine Chen uit China werkte ze het project uit. “We vinden het belangrijk om mooie dingen uit de geschiedenis te koesteren. Daarom hopen we dat er niet alleen een commerciële toekomst is voor dit gebouw, maar dat er ook plaats is voor andersoortige projecten die je nieuwsgierig maken naar deze ruimte.”

icon_main_info_white_glyph

Melkhal Pulse

Het project Melkhal Pulse: A Symphony Across Time is te volgen via instagram.com/melkhalpulse.

Machines

De drie leggen uit hoe het werkt. Op elke vloer klinkt het geluid verschillend. Doordat elke verdieping een andere vorm heeft en dus een andere echo, maar ook doordat er een andere tijd hoorbaar is. “Op de begane grond hoor je geluiden die zijn gebaseerd op de oude fabrieksperiode, zoals het draaien van machines. We hebben die deels van internet en deels zelf geproduceerd.”

Supermarktgeluid

Op de eerste etage komen klanken uit het heden uit de speakers. “Die hebben we hier zelf opgenomen. Denk aan geluiden uit de supermarkt, voetstappen en gepraat van mensen.” Echt één op één terug te horen zijn die nauwelijks tot niet, de geluiden versmelten als het ware tot een sferisch muzikaal landschap.

Melkhal Pulse 2 foto Niels Veurink 2023 02 19 211208 slaj
Op de bovenste etage klinkt het meest actuele geluid
Beeld: Niels Veurink

Gesprek met het gebouw

Meest actueel is het geluid op de bovenste vloer. Daar staan zo’n tien luidsprekers, maar ook twee microfoons. “Die nemen telkens een minuut lang op en staan dan weer een minuut uit. Het geluid dat ze opnemen wordt daarna uitgezonden door de speakers eromheen. Zo gebruiken we ook de echo van het pand zelf. We hebben als het ware een gesprek met het gebouw.”

De oude Melkhal vertelt zo zelf over zijn geschiedenis. Een geluidstrip door de tijd. Waar nu dus ook kunstexposities bij horen. “Onze contactpersoon overweegt om hier meer te laten plaatsvinden. Wie weet gaan we hier nog allerlei andere soorten kunstprojecten zien.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.