De moeilijkheden die rolstoelgebruikers ervaren door oneffenheden in het wegdek, drempels en stoepranden zijn binnenkort verleden tijd, als het aan de Universiteit Twente ligt. Onderzoekers van de vakgroep Pervasive Systems werken aan een app met een TomTom-achtige functie, die alle knelpunten op het campusterrein aangeeft en mindervaliden een alternatieve route biedt.
Zij gebruiken hiervoor gegevens die door rolstoelgebruikers zelf verzameld zijn, met sensoren op hun smartphones. Op dit moment bepalen de onderzoekers met behulp van speciale technieken de kwaliteit, geschiktheid en toestand van wegen, paden en gebouwen. Vervolgens wordt een kaart met kleurcodering voor de app ontwikkeld.
Hoewel rolstoelen niet zijn uitgerust met sensoren, beschikken hun gebruikers meestal wel over een smartphone met sensoren en een GPS , vertelt onderzoeker Fatjon Seraj. Versnellingsmeters en gyroscopen detecteren trillingen en hoekveranderingen en met de door ons ontwikkelde sensor data analytics tool kunnen de telefoons deze gegevens registreren, verwerken en delen .
Ons onderzoek is een mooi voorbeeld van de maatschappelijke relevantie van ICT: verwerken van multidimensionale foutgevoelige sensor data op smartphones om de mobiliteit van de rolstoelgebruikers comfortabeler, efficiënter en veiliger te maken , aldus universitair hoofddocent Nirvana Meratnia.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM