Wetenschappers met hun roots in Twente werken aan hulpmiddelen voor mensen met het locked-in syndroom (LIS). Dat bleek zaterdag bij een symposium in revalidatiecentrum Roessingh. Eén van de doelen van het symposium is dat wetenschappers, bedrijven en LIS-patiënten met elkaar aan de praat komen over nieuwe technieken.
Volledig bij bewustzijn zijn, maar niet kunnen bewegen. Alleen met oogbewegingen kan contact worden gemaakt. Het locked-in syndroom klinkt als een nachtmerrie. Naar schatting enkele honderden tot enkele duizenden mensen in Nederland kampen met dit syndroom, meestal als gevolg van een herseninfarct.
Neuropsychologe Femke Nijboer, die onder andere studeerde aan de Universiteit Twente, is organisator van het symposium in Het Roessingh. Ze is met een groep studenten op zoek naar goede oplossingen voor LIS-patiënten. Wat de studenten bedenken wordt 11 en 12 juni duidelijk op het kunstfestival Locked-in, Locked-out in Lunteren. Studenten presenteren daar hun ontwerpen of brain-computer-interfaces.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.