Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Enschedese data-analist maakt overzicht van 45 jaar terreur

187527 Lars Smook2

Wat weten we nu eigenlijk van terreuraanslagen? De Enschedese Mike Huls giet de cijfers en feiten van 45 jaar in heldere overzichten. "Vooral in de jaren zeventig werden in West-Europa veel slachtoffers gemaakt."Wat je in elk geval ziet, is dat we in West-Europa tussen 1970 en 2014 relatief veilig zaten

Moeten we in West-Europa banger zijn dan vroeger voor een terroristische aanslag? Die vraag fascineerde data-analist Mike Huls (26) na de aanslagen in Parijs zo sterk, dat hij een grote openbare gegevensbank over aanslagen heeft vertaald in een computermodel.

Huls werkt bij het Oldenzaalse bedrijf Infotopics als analist van bedrijfsinformatie. "Ik heb met de openbare gegevens over terrorisme hetzelfde gedaan wat ik hier normaal ook doe voor mijn werk", zegt de Enschedeër, "je stelt de belangrijkste vragen waar je een antwoord op zou willen hebben en je presenteert uit die hele berg van data je selectie steeds zo, dat voor iedereen de antwoorden in één oogopslag duidelijk worden."

En zo tonen de kaarten van Huls naar believen selecties van meer dan 140 variabelen. Tijdvak, locatie, types geweld en wapens, motieven (religieus, politiek of anderszins) en aantallen slachtoffers: het kan allemaal worden uitgefilterd. Is religieus geweld pas sinds 11 september 2001 een ware plaag in de westerse wereld? "Nee, ver voor 9/11, in de jaren zeventig en tachtig vonden er veel meer aanslagen plaats uit religieuze overwegingen dan nu, zoals in Noord-Ierland", zegt Huls.

De gegevens over grofweg 140.000 terroristische aanslagen wereldwijd sinds 1970, waarbij meer dan 285.000 doden vielen, komen uit drie gezaghebbende bronnen, waarvan de Universiteit van Maryland (VS) de belangrijkste is. Dit kennisinstituut verzamelt en weegt de cijfers al sinds jaar en dag. Maar wat is een terroristische aanslag precies? De gehanteerde definitie gaat uit van onwettig gebruikt geweld door anderen dan een staat, om daarmee een bepaald politiek, economisch, religieus of sociaal doel te bereiken door middel van angst, dwang of intimidatie.

Beluister hierboven het gesprek met Mike Huls.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.