Blik terug Kent u dat, dames en heren, een blik terug werpen? Vast wel. En daarmee bedoel ik niet een nieuwe vorm van afvalscheiding, maar eens even terug kijken wat zoal gepasseerd is de afgelopen week.
Terugkijken moet je niet doen, hoor je vaak. Klopt. Maar soms moet je wel even terugkijken om te leren. Wat ging niet zoals ik verwacht had en hoe is dat gekomen. En dan jezelf de vraag stellen hoe kan ik voorkomen in de toekomst dat het weer fout gaat.
Koot en de Bie hadden vroeger 'Keek op de week'. Met enig satire en relativering werd de actualiteit doorgnomen. Nu is dat in mijn column een beetje teveel gevraagd denk ik. Afgezien van de beschikbare tijd, moet je hiervoor ook speciale kwaliteiten beschikken, die ik ontbeer.
Maar goed, deze week dus. Wat zou ik kunnen zeggen over de 'continuing story' van de ellende bij FC Twente en het feest op Koningsdag in onze mooie stad. Maar ach, laten we het eens over wat anders hebben.
Dinsdagavond was ik in het Wilminktheater. De dans- en muziekopleiding van het Kottenpark College hadden een wervelende show in elkaar gezet. Veel mooie dingen gehoord en gezien. Jongelui die zich storten op hun passie en dat kunnen doen in combinatie met hun schoolwerk. Onwillekeurig denk je op zo'n avond aan de alle bezuinigingen op de cultuur. En waar is de cultuurnota van het College van onze mooie stad? En dan nog die bestuurders van de kunstopleiding Artez, als je ze tenminste bestuurders mag noemen. Deze personen die de muziekopleiding in onze stad zodanig verkrachten, dat vele muziekstudenten hun opleiding elders moeten gaan volgen. Ik heb een mooie avond gehad, jammer is wel dat ons onvolprezen lokale dagblad geen aandacht heeft geschonken aan zo'n mooie avond met lokaal jong talent.
En dan afgelopen woensdag het referendum. Ik ben niet gaan stemmen, geheel tegen mijn gewoonte in. Omdat een stel gasten bedacht heeft dat er een referendum moet komen, dat wel over een handelsverdrag ging, maar eigenlijk ook weer niet. Ik ben niet voor referenda. Ik stem op een volksvertegenwoordiger en als ik het nodig vindt laat ik daar mijn stem wel horen.
De lokale D66 is wel voor een referendum. Iets met zonnepanelen op de Es, begreep ik. Snap ik niet helemaal. Sinds D66 in onze stad een lange broek aan heeft staat alles bol van 'duurzaam'. Het College akkoord en alle besluiten moeten duurzaam zijn. Zonnepanelen plaatsen is toch ook duurzaam? Maar ja, moet het dan op de Es zal dan wel de vraag zijn. Ach D66, slaap lekker verder. Organiseer maar een referendum. Kost de stad weer geld en de uitkomst geef ik je nu al: tegen wint. Waarom? Zo gaat dat met referenda.
D66, werp maar eens een blik terug en leer daarvan. Dan ben je pas duurzaam bezig.