De student werd in oktober 2014 door Saxion weggestuurd nadat hij volgens medestudenten had gefraudeerd met tentamenvragen. Hij ontkende dit en ging met succes in beroep tegen deze schorsing. In 2014 hebben ze me één keer uitgehoord, maar al snel bleek dat de school geen enkel bewijsmateriaal had. Ze hadden alleen een anonieme verklaring, maar daar konden ze niets mee , zegt de Enschedeër, die niet met zijn naam in de krant wil. Toch hebben ze me geschorst, waardoor ik inmiddels anderhalf jaar ellende heb gehad.
Onvoldoende bewijs
Woordvoerder Rob Admiraal van Saxion zegt dat de hogeschool de uitspraak van het CBHO respecteert. Er is geen beroep mogelijk, dus we zullen de uitspraak op korte termijn ten uitvoer brengen. Admiraal wil geen uitspraken doen over hoe er binnen Saxion over de uitspraak wordt gedacht. Er was onvoldoende bewijs, daar laat ik het bij.
Foto's
Volgens de hogeschool fraudeerde de student samen met een studiegenoot, die hem vanuit de tentamenzaal foto s van toetsvragen opstuurde. Buiten de zaal zocht de student de goede antwoorden bij de vragen en begon daarna pas aan het tentamen. Volgens de huisregels van Saxion mag een student maximaal 30 minuten na aanvang van een tentamen nog beginnen, wat deze fraude mogelijk zou hebben gemaakt.
De verkeerde
Deze vorm van fraude bestaat volgens de student wel, maar hij heeft er niets mee te maken. Ze hebben de verkeerde. Er is een groepje studenten dat de fototruc toepaste, die zitten allen nog op school. Terwijl ik gestraft ben voor iets dat ik niet heb gedaan.
Schadevergoeding
Vorig jaar probeerde Saxion de zaak te schikken. De hogeschool bood de jongen een schadevergoeding van 2.500 euro, maar dat bedrag was volgens advocaat Bertil Morsink te laag. Ook zou hij zijn studie mogen voortzetten in Deventer in plaats van Enschede. Maar ook dat was volgens zijn advocaat niet bespreekbaar. Alle beperkingen moesten worden opgeheven, dus ook de voorgestelde overplaatsing naar Deventer.
Studie betalen
De onterecht beschuldigde student wil zelf ook graag terug naar Enschede, waar hij naar eigen zeggen goede contacten heeft met de meeste docenten. Wat gaat hij met de 10.000 euro doen? Die gebruik ik om mijn studie van te betalen. Ik had nu al bijna klaar kunnen zijn, maar moet nog zeker een jaar studeren.
Tegen de medestudent die de foto s vanuit de tentamenzaal zou hebben verzonden is Saxion geen onderzoek gestart. Bovendien heeft Saxion volgens woordvoerder Admiraal niet eerder met een dergelijke uitspraak te maken gehad.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM