Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Twee keer de Hitlergroet in Enschede, maar de politie doet niets

195511 politie 2 14

In Nederland zijn vorig jaar 126 antisemitische incidenten geregistreerd. Een daarvan vond plaats in Enschede. Een leverancier van croissants en berlinerbollen bracht bij een ruzie twee keer de Hitlergroet, zonder dat het consequenties had. ,,Het is een schande dat we dit anno 2016 laten passeren."

Martin Schulz van het Enschedese restaurant Baking Friends is blij met de erkenning die het incident inmiddels heeft gekregen. Op 24 juli vorig jaar was hij degene aan wie de Hitlergroet en de bijbehorende kreet Sieg Heil was gericht. Aangifte bij de politie haalde niets uit, waarna hij zich wendde tot het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Amsterdam. Die nam zijn verhaal wel serieus en nam het op in de lijst van antisemitische incidenten die het CIDI jaarlijks publiceert. Rond het incident loopt nog een klachtenprocedure bij het Gerechtshof in Arnhem.

Voor Schulz, kind van Joods-Duitse ouders, weegt de kwestie zwaar. In januari plaatste hij een filmpje op Facebook waarin hij zijn ongenoegen uitte. ,,Meer dan 14.000 hebben dat bekeken. Ik zie het ook als een hartenkreet. Toen me duidelijk was geworden dat de politie niets met mijn aangifte zou doen, is er iets bij me geknapt. Kennelijk is het nu in dit land zover dat je ongestoord de Hitlergroet mag brengen. Wat mij is overkomen, mogen we niet tolereren: daar kan geen enkele twijfel over bestaan."

Hij was die bewuste dag samen met zijn partner Hans van der Wall in het restaurant toen de leverancier in kwestie zich meldde. ,,Hij kwam producten terughalen die niet voldeden aan onze kwaliteitseisen." De producten, croissants en berlinerbollen, lagen in een opslagruimte achter de toonbank. ,,Hoewel we dat niet wilden, reed hij toch met een steekwagentje naar achteren." Bij de woordenwisseling die daarop volgde, is volgens Schulz twee keer de Hitlergroet gebracht. ,,Getuigen in de winkel en ook buiten hebben dat gezien."

Bij de schermutselingen daarna, brak hij zijn linkerarm en raakte hij gewond aan zijn been. De gevolgen daarvan ondervindt hij nog steeds. De politie die uiteindelijk ter plekke kwam, registreerde aanvankelijk zijn aangifte voor antisemitisme niet. ,,Daarvoor moest ik later nog apart naar het bureau." De politie was dinsdag niet in staat te reageren op de verwijten.

Kijk hieronder naar de reactie van Martin Schulz.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.