Flitsend Kent u dat, dames en heren, een bekeuring krijgen. Vast wel, we hebben allemaal wel eens een bekeuring gehad. Net iets te hard gereden of rijden zonder licht op de fiets.
In ons onvolprezen lokale dagblad stond deze week dat de dienders meer bekeuringen moeten gaan uitdelen om ondermeer het hufterig weggedrag tegen te gaan, ik zeg het maar even met mijn eigen woorden. Het was zelfs een heus item in het acht uur journaal.
Dienders zouden huiverig zijn om te bekeuren omdat de bedragen die betaald moeten worden behoorlijk zijn opgelopen. Indien u niet stopt voor een zebrapad en iemand wil cq is aan het oversteken, dan zijn de kosten van de boete €370.
Door rood rijden kost u, wanneer u beboet wordt, €230. Maar ja, als de overtreding niet gezien wordt, komt u er dus mee weg.
De dienders hebben het te druk. Mede dankzij de inmiddels oud-minister OpaStelten is er een ministerie van veiligheid en is de politie sterk gereorganiseerd. Niet iedereen is hier blij mee, en dat zou wel eens een understatement kunnen zijn.
Te weinig tijd dus om te kunnen handhaven, want daar hebben we het over. Dit terwijl we nagenoeg dagelijks de voorbeelden zien als er bijvoorbeeld door rood gereden wordt. En dan niet een beetje door rood, nee massief. Dat wil zeggen vol door rood. En soms niet één, maar meerdere achter elkaar.
Het mooie is dat je dit kunt handhaven zonder dat er een diender aan te pas hoeft te komen. Dat kan via flitspalen die registreren of iemand door rood rijdt en met welke snelheid. In onze mooie stad hebben we op een enkele plek zo'n flitspaal staan.
Tijdens de door de gemeenteraad georganiseerde motie-markt heb ik verleden najaar gepleit om in onze stad meerdere flitspalen neer te zetten. Een enkele partij vond het wel een goed idee en zou eens navraag doen of het wel de verantwoordelijkheid is van de gemeente. Want de boetes gaan naar de landelijke overheid, gaven ze aan. Met andere woorden: 'wat levert ons dat als gemeente op?'
Wat het ons oplevert? Veiligheid. Vrij eenvoudig toch? Meer veiligheid voor onze inwoners en aanpak van hufterig gedrag in het verkeer. Dat zou toch al reden genoeg moeten zijn om in actie te komen als gemeenteraad, nietwaar?
Handhaven zonder inzet van direct personeel. De overtreding wordt digitaal verzonden naar het Justitioneel Incassobureau en de overtreder krijgt de schikking thuisgestuurd. Om maar even te variëren op een andere overheidsinstelling: 'makkelijker kunnen we het niet maken en voor de ontvanger zeker niet leuker'.
Kom op gemeenteraad, ga eens flitsend aan de gang met die palen bij menig kruispunt.