Het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest moeten meer tijd krijgen om tot een nieuwe symfonische organisatie te komen voor Oost-Nederland. Dat zegt de Enschedese cultuurwethouder Jeroen Hatenboer. Hij wil de orkestkwestie tot onderdeel te maken van de gesprekken die de bestuurders van Gelderland en Overijssels nu al voeren over samenwerking tussen de twee provincies.
Met de provincies en de grote gemeentes werken we aan een plan voor gezamenlijke proeftuinen op cultureel gebied. Het lijkt me logisch dat de samenwerking tussen de orkesten daarbij een van de speerpunten wordt.
Hatenboer is niet echt verrast door de inhoud van het advies dat de Raad voor Cultuur donderdag presenteerde. We wisten allemaal dat het die kant op zou gaan. Alleen de termijn van twee jaar die de Raad wil, is te kort. Ik ga ervan uit dat beide gezelschappen over vier jaar een nieuwe organisatie vormen. Cruciaal voor Enschede is dat de verbinding met de regio en de hier aanwezige culturele infrastructuur behouden blijft. Een orkest is meer dan een groep musici. Het zit in de haarvaten van onze samenleving. Dat moet zo blijven.
Hatenboer verwacht dat het nieuw te vormen gezelschap ook in de toekomst in de stad aanwezig blijft. Ook de naam Orkest van het Oosten moet wat hem betreft blijven. Dat is een merknaam, net als de naam Gelders Orkest. Eén orkest met twee merken: dat zou een model kunnen zijn waarop je een toekomstige organisatie bouwt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM