Aan de hand van onze enquête over diftar, die door bijna 1.100 Enschedeërs is ingevuld, hebben we verschillende huishoudelijke situaties geselecteerd. Voorbeelden uit de praktijk om de financiële gevolgen van diftar in kaart te brengen. Een gezin dat bestaat uit zes personen heeft namelijk een andere afvalproductie dan een eenpersoonshuishouden of flatbewoners.
Iedereen gaat er minimaal twee tientjes op vooruit. Bij een gemiddelde aanbieding van restafval. En gemiddeld, dat is volgens de gemeente één keer per maand de grijze container aan straat zetten. Of voor bewoners van flats en appartementen, 48 keer per jaar gebruikmaken van de ondergrondse container.
Groene container
Vergeet de twee tientjes. Bij de berekeningen ging de gemeente nog uit van een basistarief afvalbelasting van 200 euro per jaar. Daarbovenop zou voor elke keer dat de groene of grijze container aan straat wordt gezet een extra bedrag in rekening worden gebracht. Voor de grijze container is een marge vastgesteld van 4 tot 6 euro per keer. Maar de gemeenteraad heeft vorige maand het tarief voor de groene container naar de prullenbak verwezen.
25 euro extra
Verwerking van gft-afval is echter niet gratis. Elk huishouden moet nu 25 euro extra neertellen op jaarbasis. Dat bedrag wordt verrekend in de kosten die gemoeid zijn met het aanbieden van de grijze container. Het ligt dus voor de hand dat de kosten van de grijze container maximaal zijn en rond de 6 euro per keer gaan bedragen. Van dat tarief gaan we ook uit in de berekening van wat diftar voor u kan betekenen.
Even duur
De twee tientjes voordeel op jaarbasis gaan bijna niet meer op. Alleen meerpersoonshuishoudens gaan er volgens de gemiddelden nog 30 euro op vooruit. Eenpersoonshuishoudens zelfs enkele euro's achteruit. Conclusie: diftar kan voordelig zijn als de faciliteiten voorhanden zijn. Maar wie het slim aanpakt hoeft niet veel te scheiden om toch (bijna) even duur uit te zijn.
Het gastouderbureau
Vrij te vertalen naar een gezin met jonge kinderen. Een gastouderbureau in Horstlanden-Veldkamp. Veel luiers en die gaan stinken in de grijze container. De eigenaresse zegt daardoor de grijze bak vaker aan straat te moeten zetten. Zeker in de zomermaanden. Gft, papier en plastic gaan apart. De gastouder heeft zelf een vierpersoonshuishouden, dus flink wat afval. De grijze bak gaat elke twee weken aan straat. Een verhoging van zeker 53 euro. Kosten nu: 303 euro. Volgend jaar 356 euro, oplopend tot 388 of 415 euro.
-53
De flatbewoners
Het Enschedese stel in dit voorbeeld bewoont een appartement in Roombeek. Geen grijze, groene of blauwe afvalbak dus. Verpakkingsmaterialen worden toch apart ingezameld, net als papier en glas. Probleem: er is geen oplossing voor gft-afval. Dat gaat na een paar dagen wel stinken in huis. Twee keer per week gaat dus een vuilniszak in de ondergrondse container. Beter is om dit vanaf volgend jaar toch iets te rekken. Kosten nu: 303 euro. In 2017 wordt dat 356 euro, oplopend tot 388 of 415 euro bij hogere tarieven.
-53
Eenpersoonshuishouden
Ze woont alleen in Wesselerbrink in Enschede, maar wel in laagbouw. Veel restafval produceert de Enschedese vrouw in dit voorbeeld niet. Een grijze container (240 liter) per maand. Gft-afval (zes keer per jaar), glas en oud papier worden apart aangeboden. Met een maandelijkse container restafval valt de vrouw onder het 'gemiddeld' aanbiedgedrag. Ze zou er twee tientjes op vooruit moeten gaan. Dat is niet het geval. Nu betaalt ze 269 euro voor een eenpersoonshuishouden. Volgend jaar 272 euro. Dat kan wel 276 euro worden bij uitbreiding van diftar.
-3
Alles scheiden
Een tweepersoonshuishouden in Wesselerbrink. Alles wordt er gescheiden. Gft, oud papier, plastic, glas, textiel, elektrische apparaten en batterijen. Dat móet wel financieel voordeel opleveren. Nu is het vaste tarief voor meerpersoonshuishoudens nog 303 euro. Het echtpaar in ons voorbeeld zet hooguit zeven keer per jaar de grijze bak aan straat. De afvalbelasting is volgend jaar al 242 euro. Een voordeel van 61 euro dus. Bij verdere doorvoering van diftar kan het voordeel zelfs oplopen tot 67 euro of 78 euro.
+61
Niet scheiden
Stel je hebt een tweepersoonshuishouden, een kleine grijze container (140 liter) en je doet niets aan afvalscheiding. Dan hoeft diftar niet te betekenen dat je volgend jaar duurder uit bent. Een echtpaar uit Glanerbrug zet elke twee weken een volle kleine grijze container aan straat. In die container zit van alles. Alleen wat afval uit de tuin wordt zo'n vier keer per jaar nog in de groene container aangeboden. Kosten nu: 303 euro. In 2017 zal dat zo'n 291 euro zijn. Als diftar wordt uitgebreid is dat 301 euro of 307 euro.
+12
Het grote gezin
In de tuin van een gezin uit Glanerbrug staan twee grijze containers. Het huishouden telt zes personen. Dat betekent ook meer afval dan gemiddeld. De grijze bakken gaan elke twee weken aan straat. Dat wordt bijkans onbetaalbaar. Nu is het tarief 422 euro door de extra grijze container. Een extra bak is volgend jaar gratis. Het aan straat zetten niet. Bij gelijk aanbod is de afvalbealsting volgend jaar 512 euro. En dat kan zelfs oplopen tot 596 of 675 euro. Kortom: voor grote gezinnen wordt scheiden een noodzaak.
-212
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM