De wachttijden voor pijnrevalidatie zijn bij revalidatieinstelling Roessingh opgelopen tot meer dan een jaar. De instelling grijpt nu in. Belangrijkste wijziging is dat alleen nog de zware gevallen worden behandeld. Bestuurder en revalidatiearts Marc van Gestel: "Wij willen eigenlijk geen lichte gevallen meer doen, want daardoor verstoppen onze wachtlijsten."
Lichtere gevallen worden ondergebracht bij behandelaars in de eerste lijn, zoals fysio- en ergotherapeuten. Van Gestel: "Daarvoor moet een goede samenwerking worden opgezet en is er ook investering in kennis nodig. Daar willen we een bijdrage aan leveren. Op die manier krijgen we ook de verzekeraars mee, de vergoeding is een van de hobbels die we nog moeten nemen."
Maatschappijdruk
De instelling behandelt jaarlijks enkele honderden patiënten met chronische pijn. Via gedragsverandering leren ze er beter mee omgaan. Volgens Van Gestel zijn het niet de stratenmakers en bouwvakkers die zich bij het Roessingh melden met chronische pijnklachten, maar vooral mensen uit het onderwijs en de zorg.
Van Gestel: "Het grootste deel van onze cliënten heeft klachten als gevolg van de huidige complexe maatschappij. De druk wordt steeds hoger. Er worden meer prestaties verwacht en je moet meer dingen tegelijk doen. Het zijn ideale werknemers omdat ze geen nee kunnen zeggen. Maar dat maakt ze ook kwetsbaar voor oplopende spanning. Eerst in het hoofd, dan in de spieren. Er nestelt zich pijn in het lichaam, waar ze niet meer van af kunnen komen."
Alternatieven
Naast het doorsturen van lichtere gevallen, heeft Roessingh nog enkele andere opties. Van Gestel: "Mensen die op de wachtlijst staan, kunnen wellicht alvast beginnen met een speciale onlinecursus die ze voorbereidt op de uiteindelijke behandeling. Een andere oplossing is om mensen in groepen te behandelen."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM