CIF, Communication & Infrastructure Fund, is het bedrijf dat voor de aansluiting zorgt. Dinsdag was het feestje, na de zomer begint de werving. Bij meer dan 50 procent deelname van bewoners in het buitengebied, in Enschede 2.300, gaat CIF aan de slag. CIF gaat op informatieavonden klanten werven.
Duizenden aansluitingen Eerst zijn Enschede-Noord en Losser (1.800 aansluitingen) aan de beurt, is daar de 50 procent gehaald dan volgen Enschede-Zuid en Haaksbergen met 1.600 aansluitingen (en het buitengebied van Hengelo met 700 aansluitingen). Eind 2017 moet het glasvezel er liggen.
Leefbaarheid De leefbaarheid van het buitengebied heeft baat bij snel internet. Tot die conclusie kwam de provincie Overijssel in 2013, die meer dan 50 miljoen in breedband investeerde. CIF maakt geen aanspraak op subsidies. Het is een bedrijf.
Tegenprestatie Als tegenprestatie voor aanleg van glasvezel vraagt het bedrijf 9,95 euro per maand aan vastrecht. Daarvoor kunnen gebruikers afscheid nemen van het trage adsl dat per koperdraadje tot ze komt en en passant van schotels of digitenne. Qua kosten komen ze niet hoger uit, misschien wel lager , zegt Marieke Seinen van CIF.
Ondernemers Volgens CIF is voor agrarische en toeristische ondernemers snel internet belangrijk. Je kunt niet zonder. Een camping zonder wifi is bij voorbaat kansloos. Agrariërs met een houtje-touwtje netwerk komen in de knel met hun bedrijfsvoering.
TV Enschede FM sprak over Marieke Seinen van CIF over glasvezel in het buitengebied. Beluister dat fragment hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Lars Smook