Directeur André Kok van Zorggroep Manna, waar De Cypressenhof onder valt, is het eens met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat de veranderingen niet snel genoeg gingen. Het zorgcomplex voor 24 dementerende ouderen is volgens hem klaar voor hercontrole: "Laat ze maar komen."
Een allergische reactie door het gebruik van een verkeerd soort pleister; het zou een bewoner van De Cypressenhof onlangs zijn overkomen. "Het was besproken en doorgegeven, maar kennelijk niet bij iedereen doorgedrongen. Dat geldt voor meer dingen. Verbeteringen gaan heel traag", zegt de partner van een bewoonster.
Zijn dochter weet niet of het echt zo is gebeurd, haar vader heeft beginnende dementie. Haar ervaring: "Als familie heb je niet echt zicht op wat er achter de schermen gebeurt. Ik weet alleen dat ik geen betere verzorging voor mijn moeder kan wensen. Alleen merk je hier ook de gevolgen van bezuinigingen. Het personeel loopt de benen uit het lijf."
Terugkerend thema
Vergissingen als gevolg van onvoldoende communicatie en het niet strikt opvolgen van protocollen zijn een terugkerend thema in de rapportages die IGZ doet in zorg- en verpleeginstellingen. De kans op fouten en foutjes is toegenomen. Onder meer omdat bewoners gemiddeld zwaardere zorg nodig hebben dan pakweg tien jaar geleden.
Kok kan niet uitsluiten of in het genoemde geval werkelijk een verkeerde pleister is geplakt. "Als familie zoiets constateert, vraag ik ze om daar altijd contact met ons over op te nemen."
Reacties
Hij heeft veel reacties gehad op de berichtgeving over de inhaalslag die De Cypressenhof moest maken. In een van de mailtjes wordt de liefdevolle benadering geroemd. 'Ik weet dat externe audits vaak veel verbeterpunten opleveren en dat er soms tekortkomingen gemeld worden, maar ik weet dat er dan hard aan gewerkt wordt door jullie allemaal. We maken ons dan ook geen zorgen over welke lijst dan ook.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM