Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Column Jan Visser 8 juli 2016

1467962788

Democratie is één van de topnormen en – waarden van onze Westerse maatschappij. Democratie vindt zijn wortels in onze samenleving, de ontwikkeling van de staatsvorm is hier gebeurd. Mensen hebben hun leven ervoor gegeven.

In de bakermat van onze democratie hadden vrouwen, kinderen en slaven geen democratische rechten en natuurlijk mochten ze niet meestemmen, meebeslissen of meepraten. De volksvertegenwoordiging is geen afspiegeling van de maatschappij en zal dat ook nooit worden. De gemiddelde volksvertegenwoordiging is elitair en bestaat uit goed opgeleide, grijze mannen van middelbare leeftijd, die ambtenaar zijn of ambtenaar zijn geweest. Of semi-ambtenaar; zoals onderwijzers.

Democratie vereist geduld. Maar we hebben geen geduld, alles moet snel, snel, snel. De ene hype is nog maar net gepasseerd, of de volgende dient zich aan. Want dat wordt van de overheid verwacht; aktie, doe iets… Wanneer werd u geïnformeerd en wat hebt u toen gedaan?

Democratie is meer dan het volgen de regeltjes bij verkiezingen, democratie is ook het nemen van weldoordachte besluiten, na een gedegen debat, waarbij alle voors en tegens aan de orde zijn geweest. Want democratie is de erkenning dat ieder mens even belangrijk is, elke mening ertoe doet en een ieder dezelfde rechten heeft en respect verdient en dat dat niet afhankelijk is van je maatschappelijke, financiële positie of van de plek die je inneemt in de politieke pikorde.

Omdat iedereen aan het woord moet kunnen komen en het niet te laat mag worden, wordt er in Enschede met spreektijd gewerkt. De kleinste fractie het minst, de grotere fracties het meest. De democratie wordt de mond gesnoerd, omdat de volksvertegenwoordigers en overige betrokkenen niet het fatsoen hebben naar de andere leden van de raad te luisteren. De discussie per agendapunt mag zo’n tien minuten duren. Onno wil een zogenaamde “pitch” van één minuut. Daarin mag je zeggen wat je van het voorstel vindt, hoe je gaat stemmen en of je moties of amendementen gaat indienen. Hamerstukken zonder stemverklaringen, dat is het mooist.

En zo wordt het steeds leger in de raadszaal en het stadhuis. De pers komt niet meer en volgt de discussies via de computer. Belangrijke besluiten komen pas twee dagen later in de krant. Minder belangrijke komen niet in de krant, omdat ze niet meer aktueel zijn. Raadsleden volgen tijdens de vergadering op hun tablet het EK-voetballen.

Over twee jaar zijn de eerstvolgende raadsverkiezingen. Als wij de opkomst willen bevorderen – en dat willen we één keer in de vier jaar gedurende een maand voor de verkiezingen – dan zouden we daar voor de verandering eens vroeg over moeten gaan nadenken en gedurende twee jaar de kiezer uit moeten leggen wat we doen en waarom we dat doen en waarom dat belangrijk voor hem/haar is.

Dan ben je serieus bezig met de democratie. Als je in de raadszaal niet kunt debatteren over zaken die ons allen aangaan, waar dan wel?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.