Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Voetbalbestuurders Glanerbrug moeten privé bloeden voor faillissement

208605 geld 15

Curator mr. Hendrie Aarnink heeft de deurwaarder beslag laten leggen op de woningen en banktegoeden van vijf voormalige bestuursleden van de club. De curator stelde de ex-bestuurders van Glanerbrug eind 2014 wegens onbehoorlijk bestuur al aansprakelijk voor de totale schade in het faillissement, die bijna een half miljoen euro bedraagt.

De oud-bestuursleden van de hoofdklasser kregen de rekening thuis gestuurd, maar tot betaling is het (nog) niet gekomen. Ik heb sindsdien vergeefs geprobeerd met de heren in gesprek te komen. Om in supporterstermen te spreken: het bleef stil aan de overkant. Vandaar de beslaglegging , zegt Aarnink.

Grote gevolgen
Het gaat om oud-voorzitter Henk Middelhoff, voormalig interim-voorzitter/penningmeester Leo de Boer, jeugdvoorzitter Marcel Wever, technisch-coördinator Herman van der Veen en om ledenadministrateur Edwin Lacroix. Voor de betrokken ex-bestuurders heeft de beslaglegging grote gevolgen; ze mogen hun woning niet verkopen, maar kunnen ook niet meer bij hun geld. Niet alleen bij spaargeld, maar ook niet bij het geld op de privérekening, dat wordt gebruikt voor levensonderhoud. Bij oud-bestuurders die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, is ook beslag gelegd op bankrekeningen van hun echtgenote. Bovendien is bij één van hen beslag gelegd op zakelijke bankrekeningen. Zelfs op de bankrekeningen van nog thuiswonende kinderen ligt beslag.

Faillissement
Glanerbrug vroeg in maart 2014 zelf het faillissement aan, omdat de club een door de belastingdienst opgelegde naheffing en boete ter hoogte van 403.000 euro niet kon betalen. Die waren door de fiscus opgelegd wegens niet afgedragen van loonbelasting en sociale premies voor spelers en trainers. Glanerbrug betaalde spelers zwart en die betalingen werden nadien gebruteerd door de fiscus. Andere crediteuren hebben samen nog ruim 88.000 euro tegoed. Bovendien bleek de boekhouding van de club niet meer aanwezig. Oud-bestuurder Leo de Boer verklaarde vorig jaar in deze krant, dat zijn vrouw de boekhouding per abuis in de vuilnisbak had gegooid. Toen De Boer dat ontdekte, waren de boeken al afgevoerd naar Boeldershoek.

Vuilnisbak
De club was failliet, maar de financiële bescheiden stonden nog bij mij thuis op een slaapkamer. Toen mijn vrouw dat kamertje wilde inrichten voor onze kleindochter heeft ze de spullen in de vuilnisbak gegooid. Niet wetend dat je die moet bewaren voor de curator. Toen ik s avonds thuis kwam, stonden er zestig lege ordners in de schuur. Zo is het gegaan , zei De Boer daarover. Bestuurders van sportverenigingen zijn via de gemeente Enschede collectief verzekerd tegen aansprakelijkheid, maar de verzekeraar keert bij fiscale claims en aantoonbaar wanbeheer niet uit.

Curator Aarnink is een zogeheten bodemprocedure begonnen tegen de vijf ex-sportbestuurders. Zo lang die procedure loopt, blijft het beslag van kracht. Om het op te heffen, kunnen de vijf bij de rechtbank een kort geding aanspannen tegen de curator, of een schikking met hem treffen. Ze mogen mij altijd bellen , aldus Aarnink. Oud-voorzitter Henk Middelhoff van de club zegt: Onze advocaat is er mee bezig, belt u later in het weekeinde terug. Hij neemt echter niet meer op.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.