Hudson's Bay is een warenhuis in het luxe segment, maar niet zo duur en exclusief als De Bijenkorf. Het bedrijf komt in Enschede in het oude V&D-pand.
Aanwinst Volgens wethouder Eelco Eerenberg is het een absolute aanwinst voor Enschede. "Dit is een mooie speler, fantastisch dat we die konden binnenhalen. Ik vond het ongelooflijk treurig dat V&D kapot ging, dat was een mooi oud merk en daardoor verloren 200 mensen hun baan. Maar het is een soort evolutie, er valt iets weg en er komt iets moois voor terug. Zo werkt de economie nu eenmaal."
Volgens Eerenberg wil het warenhuis na een verbouwing volgend jaar zomer open en kunnen er 130 tot 150 mensen aan het werk. De gemeente wil bemiddelen om te zorgen dat oud-werknemers van V&D er aan de slag kunnen.
'Grootste winkelstad van Twente'
Eerenberg ziet de komst van Hudson's Bay als een bevestiging van de positie van Enschede als onbetwiste grootwinkelstad van Twente. "Maar dat wil niet zeggen dat de andere steden uit beeld zijn. Elke stad heeft zijn eigen charme, zijn eigen aantrekkingskracht. In de jaren 90 leken alle Nederlandse binnensteden op elkaar, met allemaal dezelfde winkels. Dat tijdperk is voorbij. We moeten nu allemaal een eigen identiteit zoeken."
Modecentrum Hengelo
Dat besef dringt ook door bij de andere Twentse steden. Voor hen betekent de komst van Hudson's Bay naar Enschede een flinke tegenvaller. Hengelo bijvoorbeeld maakte net vorige week bekend ambities te hebben om het stadshart te hervormen tot modecentrum.
Centrummanager Gerard Veldhof erkent dat er nu heel scherpe keuzes gemaakt moeten worden om de concurrentie met Enschede aan te kunnen: "Ik had Hudson's Bay natuurlijk liever in Hengelo gezien, het is echt een trekker die iedereen wel wil. Maar ze kiezen nu eenmaal voor grotere steden. We zijn in Hengelo zoekende naar de juiste formule voor onze binnenstad. Ik denk dat onze kracht zit in de 65 procent zelfstandige ondernemers die we in de binnenstad hebben, aangevuld met goede filiaalbedrijven. Wij moeten met elkaar zorgen voor een exclusiever, klantgerichter aanbod. Want Hudson's Bay en Primark zijn trekkers, maar het blijven warenhuizen en niet iedereen is daarvan gecharmeerd."
Niet hetzelfde doen
Hetzelfde verhaal klinkt in Almelo. Voorzitter Gerrit van Woudenberg van de Almelose centrumondernemers: "Wij moeten vooral niet proberen om hetzelfde te doen als Enschede. Wij moeten ons focussen op particuliere ondernemers. Die kunnen zich onderscheiden op andersoortige producten, service, bereikbaarheid. Daar hechten veel mensen nog steeds heel erg aan. En daarnaast kunnen we ons als stad onderscheiden. We krijgen in Almelo het water terug in de stad, we hebben veel groen, we hebben fantastische horeca. Dat maakt Almelo tot een belevenis. En als we ook nog wat aan de parkeertarieven kunnen doen, blijven we een aantrekkelijk alternatief. We hoeven niet te wanhopen, maar dit moet ons wel wakker schudden."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM