Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Lego-studio van Saxion is 'serieus plezier'

209167 95604 saxion epi drost

Leren hoe je kunt leren, met Lego als hulpmiddel. Saxion Hogescholen kijkt terug op het eerste jaar van zijn Lego Education Innovation Studio. Met tevredenheid én een nog groter gevoel van urgentie: Inzicht in technologie is geen vak, maar een manier van denken en werken.

De studio is geen leuk dagje uit zoals het Avonturenpark. We werken hier aan een nieuwe manier van leren, die de economie van Oost-Nederland moet versterken , zegt Marianne Laarman, programmadirecteur Bètatechniek van Saxion, een bezoek moet deel uitmaken van een plan om het techniekonderwijs op een school verder te ontwikkelen.

Loslaten oude methodes
De studio die Saxion in samenwerking met de bouwsteentjesfabrikant opende, is een plek waar leerlingen, bestaande en aankomende docenten nieuwe methoden van leren ontdekken. De nadruk ligt op het loslaten van oude methodes die een drempel voor te veel leerlingen vormen. Daarmee wordt niet alleen een poging gedaan het tekort aan technisch personeel in de regio terug te dringen. Ook het basisonderwijs moet worden klaargemaakt voor het techniekonderwijs dat vanaf 2020 verplicht is.

Wagen programmeren
Onderzoekend en ontwerpend, zo vat Saxion die nieuwe manier van werken samen. De docent krijgt meer de rol van begeleider, waarbij leerlingen zelfstandiger en in onderlinge samenwerking onderzoeken hoe een opdracht het best kan worden uitgevoerd , zegt De Ruyter, wij hebben hier afgelopen jaar ervaren dat geen enkele methode per se goed of fout is. Waar de een iets probeert, test en net zolang opnieuw probeert tot een wagentje goed geprogrammeerd is, is een ander net zolang aan het programmeren totdat de wagen in één keer goed rijdt.

Techniek
De samenleving verandert volgens Laarman en De Ruyter te snel om te weten welke beroepen er over twintig jaar zijn. De oude, sterk vakgerichte toetsen voldoen dan niet meer , zegt De Ruyter, techniek bijvoorbeeld, dat is geen apart vak, het loopt door alles heen. Zo veranderen onderwijsresultaten van meetbaar naar merkbaar.


Reporters van TV Enschede FM bezochten de Lego-studio. Bekijk hierboven beelden uit de nieuws uitzending van TV Enschede van deze woensdag.
Lego
Saxion heeft afgelopen jaar bijna 3400 bezoekers in de studio gehad, die in allerlei soorten lessen en workshops onder meer bezig waren met het bouwen, programmeren en testen van voertuigen en andere modellen van Lego. Lego is daarbij voor ons een goed hulpmiddel, maar niet meer dan dat , zegt De Ruyter, alles draait bij ons om de kwaliteit van toekomstig onderwijs.

Vraag
De vraag van scholen om een bezoek aan de studio in Enschede te mogen brengen, was overweldigend. De Ruyter: We willen eerst weten hoe we scholen kunnen helpen van techniek een integraal en blijvend element in het onderwijs te maken. Als je bijvoorbeeld geen docenten hebt die daarvoor zijn opgeleid, moeten we dat ook meenemen. We kunnen hier onmogelijk iedereen techniekles geven. Dat moet zich via leerlingen, docenten, bestuurders, ouders en anderen als een olievlek verder verspreiden.

Enige hbo
Saxion stopt jaarlijks 150.000 euro in de studio. Misschien zijn we daarom ook nog de enige hbo die dat doen , zegt Laarman, wij doen dat vooral omdat we vinden dat we een bijdrage moeten leveren aan de economie en werkgelegenheid in Oost-Nederland. Die is sterk afhankelijk van de vraag of er voldoende technisch personeel is.

Probleem
De formule van het nieuwe leren heeft volgens Laarman alleen kans van slagen, als scholen op een nieuwe manier worden afgerekend door de onderwijsinspectie. Als scholen ook in de toekomst sterk op individuele vakken zoals rekenen en taal worden afgerekend, dan hebben ze wel een probleem , zegt Laarman, dat wordt ook gezien door het ministerie en de inspectie en we zijn daarover met elkaar in gesprek.
TV Enschede FM sprak met Marianne Laarman over de studio. Beluister dat fragment hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.