Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Cromhoffsbeek maakt eind aan wateroverlast in de wijk

209284 cromhoffsbeek

Het 14 jaar durende project Cromhoffsbeek is eindelijk af. Het resultaat is minder wateroverlast en een park voor de wijk.

De nieuwe waterstroom die door de buurt Cromhoffsbleek in de wijk Zuiderval loopt is klaar. Donderdag opent verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer het waterproject. Hij zet de sluis open. Met het waterproject, dat deels is gefinancieerd door het waterschap Vechtstromen, komt een einde aan de wateroverlast voor de buurtbewoners in de wijk, veroorzaakt door heftige regenbuien en een hoog grondwaterpeil.



Waterstromen en bergingsvijver
Het overtollige hemelwater stroomt vanaf nu uit de omliggende woonwijken naar de Cromhoffsbleek via de Zweringsbleek naar het Twentekanaal. Daarnaast is achter het oude Wegenerpand in het Cromhoffpark ook een bergingsvijver aangelegd. Op momenten wanneer het heel hard regent, kan het hemelwater daar uitdijen. Daardoor neemt de druk op het riool af.

Meerdere pluspunten
In totaal duurden de werkzaamheden in Zuiderval om de verschillende watergebieden op elkaar aan te sluiten maarliefst 14 jaar. Het project loopt lang, maar levert volgens projectleider Jan Bult meerdere voordelen op. Ten eerste zal het grondwaterniveau, dat vrij hoog staat in dit gebied, hierdoor dalen. En ten tweede zijn de kosten lager in vergelijking met de aanleg en onderhoud van een rioleringssysteem. Maar er is nog een pluspuntje. De beek is niet alleen praktisch, de waterstroom en het groen eromheen geven een mooi beeld. In de nabije toekomst moet het huidige Cromhoffpark veranderen in een wandelpark. Waar bewoners langs het water kunnen lopen. Het is uit nood geboren en toch is het mooi , meent Bult.

Bleekvelden als buffer
In het Cromhoffpark zijn de bleekvelden, waar bewoners in het verleden textiel in de zon lieten bleken, weer te herkennen. Ze dienen nu als buffer, mocht het water stijgen.

De nieuwe Cromhoffbeek meandert door de wijk Boswinkel, en zorgt ervoor dat het regenwater dat normaal gesproken de stad in loopt (Enschede ligt op een heuvel), wordt ontkoppelt en afstroomt via de beek.
De test in met de regenbuien in juni is in elk geval goed doorstaan , zegt Bult met een grijns.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.