De gemeente heeft nu al 550.000 euro aan bouwleges kwijtgescholden, terwijl het daar aanvankelijk maar anderhalve ton voor had uitgetrokken. Dat geld was in maart al op. Vervolgens werd er nog eens vier ton in de pot gestopt waaruit bouwleges kwijtgescholden konden worden. Ook dat bedrag is inmiddels toegezegd. Het maximum bedrag aan leges dat wordt geschrapt bedraagt per bouwwerk 50.000 euro.
Duurzaam
In totaal gaat het om de bouw of renovatie van 65 huizen en appartementen, alsmede twee kantoren. Bij de goedgekeurde bouwplannen moet de zogeheten Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) gemiddeld een kwart onder de landelijke richtlijn van 0,4 zijn. In de helft van de gevallen is de EPC volgens wethouder Hans van Agteren zelfs gedaald tot nul en werden de woningen bijvoorbeeld niet op de gasleiding aangesloten. De korting op de leges geldt ook bij de toepassing van duurzame bouwmaterialen, de plaatsing van een windturbine en de realisatie van groenen daken.
Volgend jaar
Wethouder Van Agteren wil de pot voor kwijtschelding van bouwleges nogmaals bijvullen met ruim vier ton. "Daarvoor komen we met een voorstel aan de gemeenteraad. Volgend jaar willen we hiermee doorgaan en zullen we met een structurele oplossing moeten komen, nu zijn we verrast over het enthousiasme dat er is voor deze regeling. Want per saldo zijn de mensen die gaan bouwen door de extra investeringen die ze in energiezuinige maatregelen moeten doen toch zelf ook duurder uit."
TV Enschede FM sprak met wethouder Hans van Agteren. Beluister het fragment hierboven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.