Belangrijkste oorzaak van de stijging van het winkelaanbod tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2016 is het aantal faillissementen van veelal grote, traditionele winkelketens. Dat blijkt uit onderzoek van
Dynamis.
Boven landelijk gemiddelde
Het aanbod van winkelruimte steeg in Hengelo en Almelo met respectievelijk 40 en 19 procent, vergeleken met het aanbod in juli 2015. Landelijk bedroeg de stijging 9 procent.
Opmerkelijk is dat het aanbod in Enschede in diezelfde periode afnam met 30 procent. En dat terwijl de V&D in Enschede het afgelopen jaar dichtging. Ook de V&D's in Hengelo en Almelo sloten de deuren.
Twijfelachtige eer Almelo
In de gemeente Almelo staat liefst 15,5 procent van het totale aanbod aan winkelruimte leeg. Goed voor een twijfelachtige eer: Almelo staat daarmee in de top 3 van Nederland. Om precies te zijn op plek 2, vlak achter Deventer (15,7 procent).
Enschede doet het niet veel beter met 12,1 procent leegstand. Hengelo scoort iets beter met 8,2 procent.
Onbenutte ruimte in Hengelo en Almelo
Kijk je naar het totale aantal vrijliggende vierkante meters, dan is het juist Hengelo dat Almelo vergezelt in de top van het klassement. Het totale aantal vrijliggende vierkante meters in Almelo en Hengelo ligt rond de 14.000. Daarmee staan beide plaatsen landelijk gezien in de top 5. De niet-benutte winkelruimte is aanzienlijk groter dan in 'grote' winkelsteden als Den Haag, Nijmegen en Enschede.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.