Het apparaat moet de diagnose van borstkanker verbeteren, versnellen en moet ook toegankelijk zijn voor jongere vrouwen.
Huidige technieken
De huidige technieken om borstkanker op te sporen kampen met tekortkomingen. Het belangrijkste nadeel van de technieken is dat het niet altijd lukt om een tumor goed te onderscheiden van gezond weefsel of een ongevaarlijke afwijking met het gevolg dat er tumoren gemist worden en dat er onnodige, belastende biopsies moeten worden uitgevoerd. Het onderzoeksconsortium zal daarom een compleet nieuw apparaat ontwikkelen.
Droomapparaat
Projectleider Srirang Manohar noemt het apparaat, dat PAMMOTH is gedoopt, nu al een droomapparaat . ,,We werken met de beste partijen uit Europa samen aan dit prototype en betrekken artsen en patiëntenverenigingen actief bij het proces.
Combinatie
PAMMOTH combineert de bestaande technieken en tilt beide tegelijkertijd naar een hoger niveau. Manohar: ,,De beelden van de twee subsystemen worden gecombineerd tot één geheel. Hierdoor heb je tegelijkertijd driedimensionale informatie over het optische contrast binnen de borst, maar ook over de anatomie en dat alles real time.
Jaarlijks wordt bij meer dan 1,5 miljoen vrouwen ter wereld borstkanker geconstateerd; een half miljoen daarvan overlijdt aan de ziekte.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.