Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Pabo Edith Stein in Enschede vecht tegen imago van 'school voor juffen'

223282 schoolklas 7

Pabo Edith Stein in Enschede heeft te veel het imago van knip- en plakopleiding voor toekomstige juffen. Mannelijke studenten haken af. Toch gloort er hoop. Voor het tweede achtereenvolgende studiejaar is één op de drie nieuwe studenten nu man.

De jaren daarvoor was dat één op de vier of zelfs nog minder.

Toelatingstoets
Wij zijn blij dat de twee jaar terug ingevoerde toelatingstoets dit effect met zich meebrengt , zegt directeur Jan-Auwke Diepenhorst van Edith Stein. In de test ligt de nadruk op vragen over geschiedenis, techniek en aardrijkskunde. Van oudsher eerder interessegebied van jongens dan van meisjes. Vermoedelijk zijn daardoor verhoudingsgewijs meer jongens door de toets gekomen dan meisjes.

Wervingscampagne voor meesters
Diepenhorst wijst op de wervingcampagne voor meer meesters voor de klas. Verder daalde de doorstroom vanuit het middelbaar beroepsonderwijs naar de pabo. Op het mbo zijn meisjes sterker vertegenwoordigd dan op het hbo.

Edith Stein beseft dat de vlag nog lang niet uit kan. Met name in het eerste jaar valt ongeveer de helft van de mannen uit: liefst 55 procent in 2014/15 en 47 procent vorig studiejaar. Dat zijn hogere percentages dan bij de meisjes, waarvan in dezelfde periodes 41 en 32 procent stopten binnen een jaar na aanvang van de studie.

Vrouwelijk onderwijs
Hersenontwikkeling bij jongens loopt in leeftijd achter op meisjes. Plannen en organiseren van schoolwerk is daardoor lastiger , verklaart Diepenhorst.

Maar er is meer aan de hand. Nogal wat jongens knappen af op het feminiene karakter van de hbo-studie. Oud-student Tristan Reerink: Ik moest op de pabo dinosauriërs kleien, knutselen en had veel drama- en muzieklessen. Dat schrok af.

Van de zes jongens in Tristans klas - met verder 30 meisjes - haalden slechts twee de eindstreep van het eerste jaar. Vier stopten voortijdig, onder wie Tristan. Heel jammer. Ik vond de stage leuk en het onderwijs ook. Maar ik miste de bètavakken en techniek.

'Vervrouwelijkt'
Diepenhorst zegt dat de eerste anderhalf jaar van de opleiding bestaat uit veel basiskennis , die meisjes wellicht meer aanspreekt dan jongens. Persoonlijk vind ik het onderwijs ook erg vervrouwelijkt. In didactisch opzicht bijvoorbeeld. Er is veel aandacht voor schrijven en reflectie. Als het gaat om persoonlijke reflectie, haken jongens sneller af.

Aantrekkelijker voor mannen
Edith Stein probeert de opleiding na het verplichte eerste anderhalf jaar aantrekkelijker te maken voor toekomstige onderwijzers. Ze lopen bij voorkeur geen stage op een school met alleen maar juffen. Voor jongens die alleen in de hogere groepen van de basisschool willen werken, is één onderbouwstage voldoende.

Maar dan moeten de mannen wel eerst de onderbouw zien vol te houden. Meester Bart Benneker van groep 6/7 van de Stephanusschool in Zenderen vond dat ingewikkeld. Hij kwam in 2011 van de pabo. In mijn tijd was een stage bij de kleuters verplicht. Dat schrok veel mannelijke studenten enorm af. We moesten knip- en plaktechnieken beheersen, terwijl ik die later ook gewoon uit een boekje kon halen. Van wc-rollen en een melkpak knutselden we een vrachtwagen. Dat soort zaken.

Keerzijde
Diepenhorst kan zich iets voorstellen bij de kritiek, maar wijst op de keerzijde. Kenmerk van onderwijs is dat de leerkracht in de breedte naar kinderen leert kijken. Als je bepaalde aspecten uit de opleiding laat vervallen, missen studenten het totaalbeeld van een kind. Dat mis je datgene wat als typisch vrouwelijk wordt omschreven.

In de praktijk is de balans tussen meesters en juffen voor de klas nog ver te zoeken. Op één op de zes basisscholen staat geen enkele man voor de klas, zo bleek onlangs uit onderzoek door het AD. Vijf jaar geleden was dat nog op één van de acht scholen.

TV Enschede FM sprak met Jan-Auwke Diepenhorst. Beluister het fragment hier.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.