Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Archivaris Ties Wiegman (85) uit Enschede overleden

225937 Ties Wiegman

Ties Wiegman (85) is overleden. Hij schreef het standaardwerk Enschede 1940-1945. En nog veel meer.

Enschede is schatplichtig aan Ties Wiegman. Hij heeft meer dan twintig (kijk-)boeken op zijn naam staan met in de hoofdrol Enschede of Enschedeërs. Boven aan zijn publicatielijst staat Enschede 1940-1945. Het standaardwerk over Enschede in de oorlog. Zijn bijdragen aan 'n Sliepsteen, het blad van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, zijn niet te tellen. Wie wat over Enschede wilde weten, kwam bij hem.

Geschiedenis

Aan zijn persoon was een leven tussen boeken en documenten af te zien. Ties Wiegman was een erudiet man met een passie voor geschiedenis. Onvermoed voor de jonge Wiegman die na zijn schooltijd in 1948 als graveur bij Menko begon en via een omweg in het archief terechtkwam om de eerste archivaris van onze stad te worden.

In 1952 nam hij ontslag bij Menko. Hij begon in zijn ouderlijk huis aan de Kneedweg een leesbibliotheek, annex boek- en postzegelhandel. Met de postzegelhandel verhuisde hij in 1956 naar de Lipperkerkstraat.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Uit de postzegels haalde hij geen voldoening, zoals hij het formuleerde, en in 1965 begon hij bij de gemeente als beheerder van het tekeningenarchief. In 1969 verhuisde het gezin naar Zeist. In 1972 keerde hij terug naar zijn oude werkgever in Enschede: de gemeente. In 1991 ging Wiegman met vervroegd pensioen. Hij vertrok als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, met achterlating van een stadsarchief om u tegen te zeggen.

Zijn liefde voor geschiedenis komt naar voren in een interview met RTV Oost. Wiegman vertelt over de opkomst en de ondergang van de tram in Enschede. Bekijk de beelden hierboven.

Zijn laatste grote werk is De strijd van verzetsman Dirk van der Meer. Hij schreef het in 2014. Van der Meer is een verzetsheld die nimmer erkenning kreeg in Enschede. Wiegman bood in het boek een bijzondere kijk op een drama dat zich voltrok tijdens de bevrijding van Enschede in april 1945.

Ambachtsschool

Wiegman heeft ook letterlijk een bijdrage geleverd aan een stukje geschiedenis. Hij hielp zijn tekenleraar Bram Middelhoek met de muurschildering van Wie wil, zal slagen in de Ambachtsschool. Wiegman ging er naar school in 1944. "Kennelijk kon ik goed tekenen", reageerde hij nuchter. Middelhoek was de eerste directeur van de AKI.

Vrijdag is er in de kerk van het Apostolisch Genootschap aan de Van der Waalslaan een afscheidsdienst voor Ties Wiegman.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.