Jessica Swevels, de Enschedese die dit jaar niet bij het MST behandeld kan worden omdat ze bij VGZ verzekerd is, krijgt op korte termijn een behandeling in Deventer. VGZ is bovendien bereid om 'uit coulance' haar reiskosten te vergoeden. Maar die vergoeding is niet standaard voor andere patiënten die verder moeten reizen, stelt VGZ.
In De Twentsche Courant Tubantia van woensdag deed Swevels, bijstandsmoeder met twee kleine kinderen, haar verhaal. Ze is al jaren onder behandeling bij de KNO-arts in het MST vanwege chronische oorontsteking. Die heeft haar onlangs doorverwezen naar de kaakchirurg, omdat de ontstekingen ook haar kaakbot en kiezen hebben aangetast. Maar omdat ze voor de kaakchirurg een nieuwe patiënt is, kan ze daar als VGZ-verzekerde dit jaar niet meer terecht. Dit terwijl hevige pijn het haar onmogelijk maakt om normaal te functioneren en haar dagelijks dwingt tot het slikken van grote hoeveelheden zware pijnstillers.
Behandeling in Deventer
De afdeling klantenbemiddeling van de zorgverzekeraar heeft nu geregeld dat ze binnen twee tot drie weken in Deventer kan worden geholpen. Swevels hoopt dat ze dan voor de kerst klaar kan zijn met de behandeling: "Die arts daar zal me eerst weer willen onderzoeken, het dossier van mijn KNO-arts moet naar Deventer, er moeten misschien nieuwe foto's gemaakt. Dus ik moet waarschijnlijk meerdere keren heen-en-weer. Dat is echt niet leuk als je twee kleine kinderen hebt."
"Ik ben blij dat ik nu snel geholpen kan worden, maar behandeling in twee verschillende ziekenhuizen kost zowel het ziekenhuis als mij extra tijd. En als de behandeling doorloopt tot in januari ben ik mijn eigen risico voor 2017 ook meteen kwijt." VGZ wil kijken of daar een vergoeding voor kan worden gevonden, mocht er door de wisseling van ziekenhuis extra behandeltijd nodig zijn. En aan de reiskosten die Swevels als bijstandsmoeder moeilijk kan missen, wil VGZ ook wel bijdragen.
Coulance
Woordvoerder Jaap de Bruijn van VGZ stelt overigens wel dat die reiskostenvergoeding niet automatisch voor iedereen geldt. "Dit zijn bijzondere omstandigheden waar we uit coulance een uitzondering voor maken. Dit is niet standaard." Andere patiënten kunnen ook een vergoeding aanvragen, maar er wordt per geval een afweging gemaakt of die 'nodig en reëel' is, aldus De Bruijn.
Berichtgeving
VGZ heeft inmiddels wel besloten de klanten zelf in te lichten over de situatie rond het MST. Op sociale media is er veel kritiek op het feit dat klanten geen bericht hebben gekregen en de patiëntenstop uit de krant moesten vernemen. Volgens De Bruijn wordt nog deze week een advertentie in De Twentsche Courant Tubantia geplaatst om de situatie uit te leggen. "Wij kunnen niet inschatten voor welke van onze klanten deze informatie van belang is, het heeft geen zin om ze allemaal een brief te sturen. Maar een advertentie in de krant lijkt ons een goed middel om de juiste mensen te bereiken", aldus De Bruijn.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.