In de vier of vijf proeffabrieken die TBT wil openen, kunnen bedrijven seriematig producten van nieuwe materialen maken. De overheid financiert voor een belangrijk deel de bouw en inrichting. Dat zegt professor Fred van Houten, lid van het Topteam dat voor een invulling van TBT moet zorgen op het terrein van de luchthaven Twente.
Een deel van de luchthaven moet een iconisch bedrijventerrein worden waar in de maakindustrie wordt gewerkt met innovatieve materialen. Overijssel heeft er 12 miljoen euro voor klaarliggen.
Leaseconstructie
Het vierkoppige Topteam, waarvan UT-professor Van Houten deel uitmaakt, werkt al anderhalf jaar aan plannen voor TBT. Van Houten: We zijn in gesprek met drie bedrijven die willen komen. Ook willen we vier of vijf proeffabrieken realiseren. Veel bedrijven willen wel producten maken van nieuwe materialen, maar hikken aan tegen hoge investeringskosten van machines. Wat als het in de praktijk tegenvalt? Die drempel willen wij verlagen door schaalbare gebouwen neer te zetten en zelf de machines aan te schaffen."
Hij vervolgt: "Twentse bedrijven zouden dan via een leaseconstructie gebruik kunnen maken van die faciliteiten. Als het bevalt, zouden ze de machines later kunnen overnemen. Als niet lukt, kunnen ze stoppen zonder al te veel kosten te hebben gemaakt. We investeren alleen in machines die ook door anderen kunnen worden gebruikt.
Kon. TenCate
Bij de proeffabrieken wordt gedacht aan productiefaciliteit voor nieuwe sensoren, composietmateriaal en producten voor de automotive en vliegtuigindustrie. Het lijkt erop dat een fabriek waar composieten voor verschillende toepassingen worden ontwikkeld als eerste wordt geopend. Kon. TenCate is hier druk mee.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM