TV Enschede FM sprak met Morgan Brejaart, lid van Werkgroep Kuipersdijk, over het nieuwe ontwerp. Beluister het fragment hierboven.
Architect Erdal Ãnder hoopt dat Enschede zijn nieuwste ontwerp voor het Turks Cultureel Centrum omarmt. "Noem het moderne pand trouwens liever geen moskee. Dat doet het gebouw echt tekort", zegt architect Erdal Ãnder uit Bergen op Zoom. Het gebouw is er natuurlijk voor het gebed, maar vooral ook voor culturele doeleinden. Zijn moderne ontwerpen dragen allemaal dezelfde diepere boodschap.
"Er is in het land een negatief beeld over de islam ontstaan. Dat beeld wil ik graag doorbreken door zo'n hypermodern, vooruitstrevend gebouw neer te zetten. Het is zoals de islam ook vertelt: kijk in de toekomst."
Bestemmingsplanwijziging
De architect kijkt zelf ook liever vooruit, want de komst van een nieuwe moskee in Enschede is een slepend hoofdpijndossier geworden. Voor de politiek, voor omwonenden en ook voor het moskeebestuur. Er is eindeloos gesproken, gemaild en gedebatteerd over decibellen en vermeende overlast. In juli tekenden de gemeente en het moskeebestuur de koopovereenkomst voor de kavel van zo'n 5.000 vierkante meter.
De gemeente Enschede is nu druk met de voorbereidingen voor de bestemmingsplanwijziging. Ook wordt er gekeken of deze laatste tekening van de moskee voldoet aan de eerder gemaakte afspraken.
Futurist
Enschede krijgt niet zomaar een moskee. Ãnder noemt het een derde generatie moskeegebouw. Een term en ontwerpwijze waar de architect geen fans mee scoorde binnen de moslimgemeenschap.
"Mensen waren nog niet klaar voor mijn ontwerpen. Ze hadden een heel ander beeld van een moskee. Maar generaties veranderen." De eerste generatie nieuwkomers kocht oude gebouwen die werden omgetoverd tot moskee. De tweede generatie bouwde nieuwe moskeeën op een traditionele manier. "Met een minaret en een koepel en that's it." En dan nu zijn derde generatie moskeegebouw in Enschede.
Minaret en koepel
Ãnder schikt zich naar de wens van zijn klant, maar blijft een futurist. Hij vindt het niet meer dan vanzelfsprekend. "Ik heb aan de TU Delft gestudeerd, het is logisch dat ik op deze manier naar een traditionele moskee kijk." Hij verbaast zich over Nederlandse architecten, die zich wagen aan het ontwerpen van islamitische gebedshuizen en noemt de grote Marokkaanse moskee in Rotterdam als voorbeeld. "Nieuwbouw met een minaret en een koepel. Wat een gemiste kans." De Enschedese bevolking verdient beter, vindt Ãnder.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.