Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

LEESTIP Enschede gaat afval te lijf met diftar

230338 72973 59662 Afval

Er is geen ontkomen aan, Enschede gaat aan diftar. Diftar gaat over huisvuil en staat voor gedifferentieerd tarief, ofwel de vervuiler betaalt. Op 1 januari 2017 is het zover. Dan registreert Twente Milieu via gechipte otto s hoeveel afval elk Enschedees huishouden produceert. De rekening volgt later.

Diftar is nog maar het begin. Een stap op weg naar omgekeerd inzamelen. Dan zijn we inmiddels in 2019 aangeland. 2019 lijkt ver weg maar is eigenlijk al overmorgen.

Afvalloos Twente
Diftar is een uitvloeisel van de afspraak Afvalloos Twente. De veertien Twentse gemeenten hebben uitgesproken dat ze in 2030 de hoeveelheid restafval willen terugbrengen naar 50 kilo per inwoner. Dat is beter voor het milieu, want afvalscheiding en recycling worden grondstoffen gespaard en hoeft er minder afval te worden verbrand.

Vervuiler betaalt
Waar de politiek schitterende houtskoolschetsen maakt van een afvalvrij, nou ja nagenoeg afvalvrij Enschede, zit de burger die het afval levert met vragen. De aarzelende burger is terug te vinden in cijfers van I&O Research, dat voor de gemeente onderzoek heeft gedaan. Bij de vervuiler betaalt I&O noteert 81 procent instemming. Bij bent u voor diftar geeft 45 procent ja ten antwoord. Wij deden zelf onderzoek. Benieuwd naar de resultaten en naar hoeveel diftar jou gaat kosten? Lees dan hier onze longread.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.