Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Gemeente Enschede maakt afval scheiden makkelijker voor flatbewoners

230783 afval rotzooi rommel troep diftar 2

De gemeente Enschede kijkt naar maatregelen die het hoogbouwbewoners in Enschede wat makkelijker moeten maken om volop mee te doen aan het nieuwe afvalbeleid diftar. Een van die maatregelen is het verkleinen van de literinhoud van de ondergrondse restafvalcontainers.

Veel flats worden bewoond door senioren. In de discussie rond stortkokers was een vaak gehoord bezwaar dat de oudere bewoners niet in staat zijn honderden meters met een volle en zware vuilniszak van 60 liter te sjouwen. Dat bezwaar is gehoord door de gemeente. Niet alleen krijgen,in het geval van Zuid, alle flats een eigen ondergrondse restafvalcontainer, maar de inhoud van de trommel wordt ook nog eens verkleind tot 40 liter.

Compensatie
Aankomende week wordt de eerste ondergrondse container met kleinere trommel geplaatst in Enschede-Zuid. Het is de bedoeling dat deze aanpassing in snel tempo wordt uitgerold over de hele stad. In ieder geval binnen een half jaar. "Nu is de inhoud 80 liter, maar betalen inwoners voor 60 liter. Bij de 40 litertrommels wordt er voor 30 liter betaald. Dat is ter compensatie, omdat hoogbouwbewoners niet in de gelegenheid zijn om gft-afval te scheiden", zegt Jeroen ter Bekke van de gemeente Enschede.

Bijkomend voordeel van een kleiner formaat containertrommel is dat er dubbel zo vaak een vuilniszak kan worden weggegooid, zonder dat dit extra geld kost.

Gft
Overigens bekijkt de gemeente samen met Twente Milieu de mogelijkheden om gft-afval ook voor hoogbouw apart in te zamelen. Bij een of meerdere stortkokerflats wordt een pilot gestart met een gft-container.

Leestip
Dit jaar is er in TC Tubantia en op TV Enschede FM veel over diftar verschenen. Een gezamenlijke enquête die door meer dan 1.100 Enschedeërs is ingevuld heeft hieraan een belangrijk aandeel geleverd. Wat zijn de grootste zorgen over diftar? Wat zijn de grootste misvattingen? En: wat gaat diftar jou kosten? Lees hier alles over diftar in Enschede: tubantia.nl/diftar053

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.