In het stadsarchief rusten meer dan 100.000 foto s van het jaar 1900 tot nu. Vrijwilligers zijn al jaren bezig ze te digitaliseren en zo toegankelijk te maken voor het publiek. De teller staat inmiddels op 18.000 stuks. De 18.000 beschikbare foto s liet de gemeente Enschede maken, maar ook burgers en bedrijven schonken hun collecties. De rij fotoalbums in het archief is indrukwekkend. Er is in elk geval genoeg beeld beschikbaar om thuis via de computer te verdwalen in het verleden van de stad.
TV Enschede FM nam een kijkje bij het stadsarchief. Bekijk het hierboven.
Om de aandacht te vestigen op het noeste werk van de vrijwilligers van de beeldbank plaatst De Twentsche Courant Tubantia de komende maanden een serie van twaalf oude foto's, gekozen door twaalf vrijwilligers. Ze leggen ook uit waarom juist deze foto in de krant moet.
Het digitaliseren van de oude foto s voor het publiek is arbeidsintensief. Kennis van de stad is daarbij belangrijk. De oude foto s laten zien hoe de stad is veranderd. Je moet affiniteit met de stad hebben , zeggen Diana Diemel en Dennie Talman. Zij voeren de regie over de operatie. Diemel is fotograaf en vrijwilliger, Talman is in dienst van de gemeente Enschede. Hij is een informatiespecialist.
Diemel kwam toevallig in het stadsarchief terecht. Ze had filmrollen van haar buurman bekeken of er wellicht foto s van Enschede op stonden. Die brandde ze op een cd en ging naar het archief. Kunnen jullie er wat mee? , vroeg ze. Ja, dank je wel , kreeg ze als antwoord. Op haar vraag of er iemand was die de foto s verwerkte, volgde een ontkenning. Toen heb ik aangeboden om het te doen. Dat was vijf jaar geleden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.