We willen met dit onderzoek beter in kaart krijgen hoe het gesteld is met de seksuele gezondheid van de jongeren. Op basis daarvan weten we hoe we de gezondheid kunnen verbeteren, risico s kunnen beperken en waarover we meer moeten voorlichten , zegt Marieke Bijen van GGD Twente.
Onlinevragenlijst
Het Twentse onderzoek maakt deel uit van een landelijk onderzoek waaraan 20.000 jongeren meedoen. De deelnemers worden gevraagd een onlinevragenlijst in te vullen. Daarin komen onderwerpen ter sprake als ervaring met seks, soa s en acceptatie van homoseksuelen.
Winst
Wat dat laatste onderwerp betreft, valt er in Twente veel winst te boeken. Tijdens ons laatste onderzoek blijkt dat veel jongens nog altijd moeite hebben met het accepteren van zoenende mannen. Met die informatie kunnen we gerichter voorlichting geven.
Globaal beeld
De GGD heeft vanuit haar werkzaamheden al wel een globaal beeld van de Twentse jongeren. We zien bijvoorbeeld dat chlamydia nog regelmatig voorkomt. En dat sexting, het versturen van seksueel getinte berichten en foto s, toeneemt onder jongeren. Eigenlijk is dat de manier waarop seks wordt ontdekt , zegt Bijen. Daarover lichten we jongeren voor, ook om ze weerbaar te maken als ze het onprettig vinden.
Eerste keer
Dat jongeren vanaf 12 jaar worden gevraagd deel te nemen aan het onderzoek, wil niet zeggen dat de jeugd op steeds jongere leeftijd seks heeft. Jongeren hebben gemiddeld op hun zeventiende voor de eerste keer geslachtsgemeenschap. Dat wordt vaak veel jonger ingeschat.
Resultaten
De resultaten van het Twentse seksonderzoek zijn begin 2017 binnen. Daarna moeten ze worden geanalyseerd. De presentatie van de onderzoeksresultaten staat gepland voor komend najaar , aldus Bijen.
TV Enschede FM sprak met Marieke Bijen van GGD Twente. Beluister het fragment hierboven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM