Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Jerica uit Enschede in schuldsanering door onverkoopbaar huis na olielekkage

235301 778446

De brochure van de makelaar toont idyllische plaatjes van haar huis aan de Graeser Brook in Duitsland. Te koop gezet kort voordat de olie in een zoutkoepel onder het nabijgelegen Amtsvenn naar boven kwam. Nu zit Jerica van Dijk (45) met haar vier kinderen in een klein huurhuis aan de Wesselerbrink in Enschede en dreigt de schuldsanering.

Het is voor Jerica heel duidelijk: door de olielekkage in 2014 is haar woning onverkoopbaar geworden. ,,Gekocht in 2009, heel mooi opgeknapt. Met een tuin van 4.000 vierkante meter, zwembad erin", vertelt ze. Het geluk lachte haar toe, zo leek het. Ze kreeg na haar drie zonen van 18, 16 en 14 nog een zoontje, dat inmiddels 3 is. ,,Niet gepland, het was een cadeautje", vertelt ze.

Onverkoopbaar
Vanwege de jongste telg wilden Jerica en haar man terug naar Enschede, waar haar man mede-eigenaar van een bedrijf is. Maar toen kwam de olie uit de grond, op enkele honderden meters van haar huis. Terwijl vlak daarvoor nog veel kijkers voor het huis kwamen, was het in één keer afgelopen. ,,Kort daarna kregen we de mededeling van de makelaar dat hij het huis uit de verkoop deed. Onverkoopbaar, zei hij", zegt Jerica.

Schuldsanering
Als gevolg van de problemen ging het tussen Jerica en haar man helemaal mis. ,,In november zijn we gescheiden. Hij woont er nog, maar als gevolg van alle problemen dreigt het huis geveild te worden. Dat levert dan een enorme restschuld op, waardoor het bedrijf ook in gevaar komt. Ik kom dan in de schuldsanering." Ze is wanhopig, probeert uit alle macht zich staande te houden. Maar ontbeert de steun van een goede advocaat.

Verdriet
Ten einde raad schreef Jerica een brief naar de SGW. In het Nederlands, want ze spreekt geen woord Duits. Uit de brief: 'Ik vraag me echt af hoe u 's nachts kunt slapen met het idee dat er in Enschede een moeder woont met 4 kinderen die rond moet komen met 80 euro in de week. Die haar kinderen niets meer kan bieden. We hebben hier veel verdriet en pijn van. Alles wat we opgebouwd hebben is weg. Hoe leg ik mijn kinderen uit dat wij hier niets aan kunnen doen. Dat er een groot bedrijf is dat ons kapot heeft gemaakt!'

Laatste redmiddel
Woordvoerder Dirk Schulte van de SGW zegt dat het bedrijf alle schade vergoedt, maar dat dan wel aangetoond moet worden dat de schade is veroorzaakt door de olielekkage. ,,Je kunt niet zomaar zeggen dat je schade hebt", aldus Schulte. Hij trekt in twijfel of de onverkoopbaarheid van de woning alleen is ontstaan vanwege de olielekkage. ,,Het huis ligt aan een drukbereden weg. En de huidige staat is ook niet meer zo best." De makelaar van Jerica, die de woning uit de verkoop haalde, zou er iets over kunnen zeggen. Maar hij wil geen commentaar geven. De stap naar de krant is het laatste redmiddel voor haar. ,,Ik heb er heel lang over nagedacht. Ik wil eigenlijk niet met al mijn problemen in de krant. Maar ik zie geen uitweg meer."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.