Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Voetbal Revalidatie Twente biedt aanvulling in herstelproces blessures

235506 778401

De officiële aftrap van Voetbal Revalidatie Twente is op 1 januari, maar de eerste voetballers worden nu al behandeld. De tactiek van de organisatie is om snel een diagnose te stellen en daarop beleid te maken om te voorkomen dat een speler te vroeg weer begint met voetballen en opnieuw geblesseerd raakt.

Pechvogel
Ron de Vries, voetballer van EMOS 1, wordt deze morgen bijgestaan door fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Werner van de Ven. Op het pannaveldje van de ernaastgelegen school doet De Vries (22) zijn oefeningen. Tijdens de wedstrijd EMOS - NEO is zijn voorste kruisband afgescheurd. "Eind april ben ik geopereerd", zegt De Vries. "Het is de tweede keer al. De vorige keer heb ik een jaar gerevalideerd." Tegen een bal schoppen kan hij alweer. "Of ik dit seizoen nog mee kan doen? Ik denk het niet." De Vries is een pechvogel, vindt Marcel Richter, de initiator van Voetbal Revalidatie Twente. "En eigenlijk is hij een voorbeeld van hoe het kan gaan."

Amateurclubs
"Bij amateurclubs is de medische begeleiding niet optimaal. Dat is ook logisch, omdat er geen geld voor is. Je mag blij zijn als er een sportverzorger rondloopt, laat staan iemand die geschoold is in revalidatie. Spelers overschatten zich vaak. Het hele revalidatieproces moet gecontroleerd gebeuren. Wij zijn de verbinding tussen de individuele revalidatie en de teamtraining", vertelt Richter.

Niet alleen voetbal
Ondanks de naam Voetbal Revalidatie Twente gaat het niet alleen om voetballers. "We zijn er voor alle sporters, ook hockeyers en handbalsters zijn welkom." Tom Spijkerman is de derde fysiotherapeut. Hij is tennisleraar geweest en richt zich ook op tennisblessures.

Snelheid
Snelheid van behandelen, is ook belangrijk, vinden Richter en de zijnen. Daarom is er elke dinsdag van 17.30 tot 19.30 uur een inloopspreekuur. "Een screening op afspraak. Dan beoordelen we of er rode vlaggen zijn, of iemand echt geblesseerd is. Vaak gaan er veel dagen voorbij voordat er een diagnose wordt gesteld. Vaak lopen spelers te lang met iets door. Huisartsen kunnen ook niet altijd de tijd geven die nodig is. Wij willen de grote blessures eruit halen en het snel in goede banen leiden.

Aanmelden
Fysio Holland Twente heeft vier vestigingen in Enschede en één in Hengelo. Vroeger heette het Fysio Gym Twente. Voor het inloopspreekuur op de dinsdag kunnen geblesseerden zich aanmelden via het telefoonnummer 053 4773244.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.