Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschede gaat in probleembuurten experimenteren met sociale wijkteams

235597 Schermafbeelding 2016 12 10 om 090215

De gemeente Enschede doet mee aan een landelijk proefproject waarbij sociale wijkteams zelf oplossingen bedenken voor mensen in probleemsituaties. Vervolgens zetten ze de zaak ook zelf in beweging. Voor dat doel worden tevens allerlei bestaande lokale potjes met geld - voor bijvoorbeeld schuldhulpverlening, bijzondere bijstand, huishoudelijke en maatschappelijke ondersteuning - op een hoop gegooid. Het gaat daarbij om miljoenen euro s.

In de zwakkere Enschedese wijken Pathmos en Stadsveld moet het sociaal wijkteam met dat geld armoede, schulden, werkloosheid en problemen rond opvoeding en de woonsituatie anders en onorthodox gaan aanpakken.

Oude manier
De oude manier van werken verloopt moeizaam. Voor elk probleem in Nederland bestaat namelijk een aparte regeling. Die regels werken elkaar soms tegen, zeker als bewoners op meerdere gebieden tegelijk vastlopen. Neem iemand met een agressieprobleem. Bij de vechtsportvereniging kan zo n persoon zijn energie op een goede manier kwijt. Maar er is geen potje waaruit wij de contributie mogen betalen, terwijl deze wijkbewoner het geld zelf niet heeft , legt Rixt Wibier, lid van het wijkteam Pathmos/Stadsveld, uit.

Schulden
Een andere veel voorkomend probleem zijn schulden. Iemand heeft bijna altijd bij meerdere partijen betalingsachterstanden. Wanneer rijksschuldeisers als de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau nu één contactpersoon hebben, werkt dat beter. En als het wijkteam op tijd weet dat er huurschulden zijn, valt een huisuitzetting misschien te voorkomen , illustreert gemeentelijk projectleider Jeroen Jonker.

Bewindsvoerders
80 procent van de vragen aan wijkteams betreffen geldproblemen. Soms gaan mensen in zee met slechte bewindvoerders. Door de keus uit bewindvoerders tot een aantal gecertificeerde partijen te beperken, valt volgens de gemeente Enschede veel leed te voorkomen. Een alternatief is dat de Stadsbank beschermingsbewind aanbiedt.

Breder mandaat
Het wijkteam verliest nu veel tijd aan het uitzoeken van ingewikkelde kwesties waar bewoners mee zitten. De manoeuvreerruimte voor oplossingen is beperkt. Binnen de pilot krijgt het wijkteam een breder mandaat om andere instanties in beweging te zetten. Het is niet zo dat het wijkteam de bewoners werk uit handen neemt. Maar feit is dat mensen niet allemaal digitaal vaardig zijn, goed lezen en schrijven of ingewikkelde regelgeving doorzien. Wij helpen. Maar eigen verantwoordelijkheid blijft , zegt Wibier. Ze noemt als voorbeeld dat iemand zonder baan werkervaring opdoet met het uitvoeren van klusjes in de wijk. Een andere wens van het wijkteam is een nauwere samenwerking met de jongeren- en kinderwerkers.

Behalve in Enschede zijn ook in Eindhoven, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad wijken aangewezen waar geëxperimenteerd gaat worden. De pilot kan leiden tot aanpassing van landelijke regelgeving.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Barbara Ten Bhomer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.