Die lijnen waren in de oude situatie niet rendabel. De vrijwillige chauffeurs zorgen ervoor dat alle wijken bereikbaar blijven , zegt Henk Rensink, coördinator Buurtbus Twente bij Syntus. Met de drie nieuwe buurtbuslijnen komt het totaal in Twente op twaalf. In een buurtbus is plek voor maximaal acht passagiers.
Te weinig passagiers
In de grote lijnbussen vanuit de Aalderinkshoek (Almelo), het Hogeland (Enschede) en Boekelo zaten de afgelopen tijd te weinig passagiers, waardoor Syntus verlies leed op de exploitatie. De buurtbussen, veel kleinere voertuigen bestuurd door vrijwilligers, kunnen met minder inzittenden toe. De norm is 500 passagiers in de maand, oftewel twee per rit , zegt Rensink. In Almelo zaten maandag tijdens de eerste ritten drie tot vijf passagiers in de bus. Genoeg dus. De tarieven voor buurtbussen zijn gelijk aan die voor reguliere buslijnen.
Minder eisen
Aan vrijwillige chauffeurs worden minder eisen gesteld dan bij betaalde krachten: ze krijgen een uur rijvaardigheidstraining, twee uur theorie en een gesprek met de leidinggevenden. Als de chauffeur daarna geschikt wordt geacht kunnen de busritten beginnen. Rensink: Onze nieuwe chauffeurs zijn heel verschillende types. We hebben jonge mensen die naast hun baan een paar uur willen rijden, en ook oudere vrijwilligers die thuis zitten.
Blokken van drie uur
Omdat de diensten zijn opgedeeld in blokken van drie uur leidde Syntus voor elke lijn ruim twintig nieuwe chauffeurs op. Vier kandidaten kwamen niet door de test. Mogelijk worden in de toekomst meer lijnbussen vervangen door buurtbussen. We kijken komend jaar waar het nog meer nodig is , zegt Rensink. Eigenlijk is het heel simpel. Zitten een buslijn te vol, dan laten we extra bussen rijden. Blijven de bussen leeg, dan schakelen we over op de buurtbus.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Charel van Tendeloo