Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Vanaf 2017 in Enschede: duurzame energie uit eigen stad

236216 Jeroen Jansen en Ruud Mulder

Energie opwekken in de eigen stad. Dat is het streven, want Enschede wil verduurzamen. De in juli opgerichte lokale energiecoöperatie Enschede Energie is een stap in de goede richting. Vanaf 1 januari kunnen Enschedeërs duurzame energie, die is geproduceerd in de eigen stad, afnemen.

Enschede Energie is ontstaan vanuit de buurtenergiegroepen Duurzaam Bolhaar, Buurtenergie Zuid, Horstlanden-Veldkamp, Boekelo, Beien (Enschede-Noord) en Groene wijk Enschede. Jeroen Jansen, voorzitter van Enschede Energie, vormt samen met Ruud Mulder (secretaris) en Pieter van der Woude (penningmeester) het bestuur. Mulder vat de kerntaak van de coöperatie als volgt samen: "We wekken energie op, leveren energie aan onze leden en besparen energie."

Groene stroom
Mulder en Jansen benadrukken dat het om groene stroom gaat. Afnemers zitten dus niet voor een dubbeltje op de eerste rang. Jansen: "We kunnen niet concurreren met grijze budgetenergie."

Ambitie
"Het doel is dat de coöperatie over tien jaar 20 procent van de Enschedese huishoudens voorziet van stroom", zegt Jansen. Dat komt neer op 16.000 huishoudens. Er is nog veel werk aan de winkel om die doelstelling te kunnen behalen. "We moeten een beweging op gang zien te brengen in de stad", zegt Mulder. Het bestuur wil bijeenkomsten houden waar mensen zich kunnen laten voorlichten. De eerste is in januari.

Een tweede belangrijke taak is dat de coöperatie de komende jaren op zoek gaat naar locaties waar energie kan worden opgewekt. Enschede Energie hoopt dat ondernemers zich melden om de panelen op hun dak te laten plaatsen. De panelen leveren stroom aan huishoudens in de wijk. Zo kunnen ook mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen meedoen.

Donaties

Enschede Energie betaalt de ondernemer in ruil voor het beschikbaar stellen van het dak een vergoeding. Ook kan de coöperatie de panelen bekostigen. Om de eerste panelen aan te kunnen schaffen, is Enschede Energie afhankelijk van donaties. Maar buurten en bedrijven kunnen ook zelf investeren in zonnepanelen. Zij ontvangen daarvoor een rendement van 3 tot 4 procent per jaar.

Belastingvoordeel
Mensen die deelnemen aan het project kunnen meeprofiteren van een belastingvoordeel. Dit belastingvoordeel en het verschil tussen de inkoop- en de verkoopprijs van de groene stroom bieden volgens Jansen en Mulder ruimte voor een eerlijke prijs voor de deelnemers en een beetje winst voor de coöperatie. De behaalde winst vloeit terug naar de maatschappij en wordt gebruikt voor lokale duurzame initiatieven, zoals bijvoorbeeld autodelen.

Lid worden?
Het lidmaatschap van Enschede Energie kost 10 euro per jaar. Leden kunnen dan via de coöperatie energie afnemen en ze kunnen deelnemen aan haar zonnepanelenprojecten. Enschede Energie adviseert ze daarbij. Voor meer informatie: [email protected].

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.