Voormalige topmannen van drie Twentse instellingen moeten het teveel aan betaalde vergoedingen teruggeven aan de organisaties die zij dienden. Dat blijkt uit gegevens die het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag publiceerde. Het betreft voormalige topfunctionarissen van Cogas in Almelo, Hogeschool ArtEZ in Enschede en woningcorporatie Wonen Wierden Enter.
Het ministerie bracht woensdag de lijst van instellingen naar buiten die in de afgelopen jaren bij de betaling van hun topmensen de Wet normering topinkomens (WNT) overtraden. De voormalige topman van ArtEZ legt zijn zaak aan de rechter voor. De kunstenhogeschool haalde in 2013 crisismanager Gerben Eggink binnen om orde op zaken te stellen. Hij zou slechts een paar maanden blijven maar dat werd uiteindelijk ruim een jaar. Daardoor ontving hij veel meer vergoeding dan toegestaan was.
Dwangsom
Eggink, tevens partner in managementsbureau BoerCroon, was de eerste topmanager bij wie dit teveel met harde hand werd teruggevorderd: het ministerie legde zelfs een dwangsom op toen hij en BoerCroon weigerden terug te betalen. Uiteindelijk hebben Eggink en z n bureau bijna 85.000 euro over 2013 teruggegeven, maar vervolgens zijn ze wel een rechtszaak begonnen tegen het ministerie. Die dient in de loop van volgend jaar. Van de uitspraak in die zaak is afhankelijk of ze ook nog 28.000 euro moeten terugbetalen over 2014.
Nog tientallen topmanagers
In Twente zijn nog enkele tientallen topmanagers die meer verdienen dan het toegestane wettelijk maximum. De meesten van hen vallen onder een overgangsregeling. Die houdt in dat salarisafspraken van voor 1 januari 2013 gerespecteerd worden voor een periode van vier jaar. Die termijn loopt dus op 1 januari af. Daarna krijgen instellingen nog drie jaar de tijd om het salaris terug te schroeven naar het WNT-maximum. Daarmee krijgen onder anderen Saxion-baas Wim Boomkamp, MST-directeur Bas Leerink en directeur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost te maken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM