Voor het voorzetten van de opvang en begeleiding denkt het college een eenmalig bedrag van 300.000 euro nodig te hebben. In Enschede is voor de groep uitgeprocedeerde vluchtelingen een tijdelijke opvang gerealiseerd. Op dit moment is er een opvang in het oude Tubantia-pand aan de Getfertsingel. Wethouder Jurgen van Houdt springt naar eigen zeggen noodgedwongen in het gat dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft gecreëerd. "In januari wil staatssecretaris Dijkhoff weer opnieuw met de gemeenten om tafel om een landelijk akkoord te bereiken."
Onderhandelingen
De gemeente Enschede heeft samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en acht anderen gemeenten bijna twee jaar onderhandeld met de staatssecretaris over een regeling. Er is een tijdelijke afspraak gemaakt dat de gemeenten een opvang konden inrichten. Het rijk geeft de gemeenten daarvoor een bijdrage. De staatssecretaris heeft de onderhandelingen afgebroken en ook heeft hij de vergoedin stopgezet. Dijkhoff heeft inmiddels aangegeven bereid te zijn om in januari verder te praten. Een akkoord lijkt echter nog ver weg.
Verantwoordelijkheid
Wethouder Jurgen van Houdt: "Omdat in onze stad niemand gedwongen op straat zou moeten slapen of honger lijdt, hebben wij het principebesluit genomen om de opvang voort te zetten. Deze mensen zijn kwetsbaar voor uitbuiting, mensenhandel of criminaliteit. Deze mensen zijn vaak al vele jaren in Nederland. Vertrek uit Nederland lijkt in veel gevallen niet reëel maar een verblijfstatus is er ook niet. Dan moet je als gemeente je verantwoordelijkheid nemen."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman.