Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Moet zorg in Twente soms of altijd dichtbij zijn?

238780 zorg 16

Zorg moet soms dichtbij zijn. Met deze slogan adverteert zorgverzekeraar Menzis deze dagen pagina-groot in onder meer deze krant. De opmerkelijke tekst is zeer bewust en zorgvuldig gekozen, zegt Menzis-woordvoerster Jessica Winkelhorst.

"We willen een eerlijke boodschap uitdragen, namelijk dat de kwaliteit van zorg voor ons voorop staat en in toenemende mate belangrijker wordt dan de nabijheid in afstand. Daarom hebben we voor het woord soms gekozen en niet voor vaak of meestal."

De advertentie vermeldt in Twente de logo's van de beide ziekenhuizengroepen, ZGT en MST. De beide instellingen konden gisteren echter niet volmondig beamen dat ze achter de bewuste slogan staan, hoezeer ze de goede band met Menzis ook benadrukken.

'Zo dichtbij mogelijk'
"ZGT streeft ernaar de zorg voor patiënten op een kwalitatief hoog niveau te laten plaatsvinden, zo dichtbij als mogelijk. Om dit te realiseren, werken we in de regio onder meer samen met huisartsen, Medisch Spectrum Twente en andere zorgpartners", zo reageert Ziekenhuisgroep Twente desgevraagd. "Als MST streven we naar de beste zorg dicht bij huis", is de reactie van Medisch Spectrum Twente. Het MST wijst op de nauwe samenwerking met academische ziekenhuizen en de Universiteit Twente die dit mogelijk maken.

Achterhoek
"We hebben voor één tekst gekozen voor advertenties in al onze kerngebieden. Eerlijk gezegd, denk ik dat hij voor Twente minder opgaat dan voor de Achterhoek en Groningen, waar we deze campagne nu ook voeren. In die gebieden speelt de handhaving van ziekenhuiszorg dicht bij huis veel sterker dan in Twente", zegt Winkelhorst. De campagne is een initiatief van de zorgverzekeraar, met medewerking van de inmiddels gecontracteerde ziekenhuizen. Volgens Winkelhorst heeft de keuze voor een concentratie en vermindering van dure ziekenhuiszorg ook tot gevolg dat zorg in sommige gevallen juist dichter bij de woning van de patiënt komt. "Maar verzekerden die nu dicht bij huis voor een Duitse kliniek kiezen, zullen voortaan in sommige gevallen misschien iets verder moeten rijden omdat wij nadrukkelijker gaan kijken welk alternatieven er aan deze kant van de grens zijn."

Andere campagnetekst
De cliëntenraden van ZGT en MST zouden voor een andere campagnetekst gekozen hebben. Zij vinden dat ziekenhuiszorg juist meestal dicht bij huis beschikbaar moet zijn. "Wij zouden het liever omdraaien. Soms moet je verder weg. Als het niet anders kan, moet het maar", zegt voorzitter Rob Huitema van de Cliëntenraad ZGT. Zijn collega-voorzitter Emile Mühlradt van de Cliëntenraad MST is het daarmee eens: "Mijn zorg is juist hoe we met z'n allen bij MST er voor kunnen zorgen de expertise zoveel mogelijk voor de regio te behouden."

Beide voorzitters willen niettemin 'realistisch' blijven kijken naar voorstellen om specialistische zorg meer te gaan concentreren, om zo op de lange duur kwaliteit betaalbaar te houden. "Het blijft maatwerk", zegt Huite ma, "en onze achterban geeft heel duidelijk vaker aan dat het soms omwille van de kwaliteit op de lange termijn beter is om bepaalde ingrepen elders te laten verrichten. Wij zullen dat altijd heel kritisch blijven afwegen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.