Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO TERUGBLIK 25 jaar na vuurwerkbom Glanerbrug

239044 vuurwerkbom glanerbrug

Het was 25 jaar geleden groot nieuws op radio en tv: de vuurwerkbom die op 1 januari 1992 ontplofte in Glanerbrug. Huizen en scholen raakten ontzet, honderden ruiten sprongen, schuttingen werden omver geblazen. Een terugblik op het incident dat Glanerbrug in z'n greep hield.

In het grensdorp vielen als door een wonder geen doden en gewonden, in die eerste minuten van het jaar 1992. Een 51-jarige bewoner van de Sonatestraat, enthousiast wapenverzamelaar, had met zijn zoon zelf een bijzonder stuk vuurwerk gefabriceerd: een pot vol kruit uit anti-tankgranaten. Ze wilden het in de zandbak van de nabijgelegen basisschool De Troubadour ontsteken als feestelijk begin van het nieuwe jaar. Maar het liep anders.

In plaats van een vrolijk vreugdevuur volgde een enorme explosie die een schade van zo n 2,5 miljoen gulden veroorzaakte. De schokgolf ontzette muren en daken van woningen in de buurt. Drie lokalen van de school werden verwoest. In de wijde omtrek sneuvelden honderden ruiten, auto s raakten beschadigd door rondvliegend puin. Een getuige verklaarde de dag na de klap aan Tubantia: Mijn dochtertje werd door de schokgolf door de gang geslingerd, ze had glas op haar hoofd en haar oren.

Buurt woest
Hier aan de overkant lag een baby in de wieg en die hele wieg lag vol glas , herinnert buurtbewoner Fokje van Veen zich. De muziekbuurt was destijds een jonge buurt, vol gezinnen met kinderen. En daardoor ontstak ook heel snel de woede bij veel buurtbewoners. Marcel Tempelman weet het nog precies. Mijn eerste gedachte was: Waar zijn m n jongens? Wij hadden net binnen geproost, maar Mark en Maurice waren al buiten gaan spelen met vuurwerk. Ze mankeerden gelukkig niks maar ik was wel kwaad. Er hadden echt doden kunnen vallen, kinderen gewond kunnen raken.

Tempelman was niet de enige die woest was: de man van Fokje vloog met andere buurtbewoners achter de daders aan. Die belden in paniek de politie die razendsnel ter plaatse was. Ze stonden bij de voor- en achterdeur en hielden ons tegen. Maar goed ook, we hadden ze echt in elkaar geslagen. Zo boos waren we , herinnert Van Veen zich.

De dader en zijn zoon werden later door de politierechter veroordeeld tot twee maanden cel voorwaardelijk. Hun wapenvergunning werd ingetrokken en de Explosieven Opruimingsdienst kwamen de zolder en het schuurtje leeghalen. Fokje van Veen heeft in haar plakboek over de explosie nog foto's van mannen die met grote tankgranaten over straat lopen.

Medelijden
De vader woont nog altijd in de buurt, in hetzelfde huis. Hoe ging dat, de afgelopen 25 jaar? Hij wil daar zelf geen commentaar op geven: de deur gaat dicht als daarom wordt gevraagd. Maar de buurt is niet haatdragend. Het heeft wel lang geduurd voor we hem weer gedag zeiden , weet Fokje van Veen. Maar iedereen had ook wel medelijden met z n vrouw, die kon er tenslotte niks aan doen. En hij heeft dit zelf ook nooit gewild. Dus hij is daarna niet meer lastig gevallen. Tegenwoordig is het weer goed. Het is ook al zo lang geleden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.