Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

TERUGBLIK Deze 12 nieuwsfeiten stonden in 2016 centraal in Enschede

238022 image 16

2016: een jaar vol discussie over het asielzoekerscentrum dat er uiteindelijk niet kwam, het jaar waarin warenhuis V&D vertrok uit de binnenstad en het jaar waarin FC Twente-supporters peentjes moesten zweten wegens de mogelijke degradatie van hun club. Kortom: een veel bewogen jaar. Wij hebben de hoogtepunten voor jullie op een rij gezet.

MST op de kop: 'operatie' verhuizing
Het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede begon op 8 januari met een grootschalige verhuizing. 11 januari opende het nieuwe ziekenhuis, dat 239 miljoen euro heeft gekost, zijn deuren. De verhuizing bleek een militaire operatie. Bekijk de beelden hierboven.

De plannen voor het voormalig ziekenhuis aan het Ariënsplein zijn eind december bekend gemaakt. Projectontwikkelaar Jacky Scherens van Life heeft een overeenkomst met Saxion gesloten om het prominente gebouw in hartje Enschede aan te sluiten bij de stadscampus van de hogeschool.

Bakker doodgeschoten
De Enschedese bakker Alex Jaspers Focks (50) werd op 13 januari dood aangetroffen in zijn bakkerij aan de Perikweg. Hij bleek te zijn doodgeschoten door Roichel H. (45), die zegt te hebben gehandeld uit zelfverdediging. De zaak loopt nog en wordt waarschijnlijk in februari of maart inhoudelijk behandeld.

Onrust rond oproep tot islamitisch gebed
De moskee die gebouwd moet worden op de hoek van de Kuipersdijk met de Wethouder Beversstraat in Enschede houdt de gemoederen in de buurt begin dit jaar flink bezig. Vooral de gebedsoproep die dagelijks te horen zal zijn vanuit de moskee leidt tot onvrede. Zo zetten bewoners van de Kuipersdijk in januari hun huizen zogenaamd te koop als protest.
Benieuwd hoe de gebedsoproep klinkt? Klik hierboven en oordeel zelf.

De komst van een nieuwe moskee in Enschede is dit jaar een slepend hoofdpijndossier geworden. Voor de politiek, voor omwonenden en ook voor het moskeebestuur. Er is eindeloos gesproken, gemaild en gedebatteerd over decibellen en vermeende overlast. In juli tekenden de gemeente en het moskeebestuur de koopovereenkomst voor de kavel van zo'n 5.000 vierkante meter. De gemeente Enschede is nu druk met de voorbereidingen voor de bestemmingsplanwijziging.

Enschede loopt onder
Inwoners van Enschede kampen massaal met grondwateroverlast. De redactie van de Newsroom, het samenwerkingsverband tussen De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM, wordt begin dit jaar overspoeld met reacties van lezers die kampen met ondergelopen kelders en kruipruimtes of schimmelvorming op de muur. De redactie brengt met behulp van inwoners de problematiek in kaart door een online vragenlijst. Ruim 750 Enschedeërs deelden op deze wijze hun klachten.

Het meldpunt bewijst zijn nut. De gemeente wijst zeven plekken in de stad aan als risicogebied voor (grond)wateroverlast. Onderzoeksbureau Tauw wordt aangesteld om op zoek te gaan naar de oorzaak en eventuele oplossingen voor het probleem. Eind augustus zijn twee grondwaterpompen aangezet. Of de kelders nu droog zijn? Wordt vervolgd.

Klik hier en lees in onze longread alles over de grondwateroverlast in Enschede.

Azc, weg ermee! Leden van de Enschedese actiegroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) demonstreren begin dit jaar meerdere malen tegen de komst van een asielzoekerscentrum op het Eschmarkerveld. Door leuzen als azc, weg ermee te scanderen op verschillende plekken in Enschede, maken zijn hun mening duidelijk kenbaar. Ook leden van anti-islambeweging Pegida voegen zich bij demonstraties in de stad. Op een enkel incident na verlopen de protesten ordentelijk.
Dieptepunt in het protest vindt plaats op zaterdagavond 27 februari. Een groep Enschedeërs gooide toen twee molotovcocktails naar de Marokkaanse moskee aan de Emmastraat. Later bleek dat de actie bedoeld was als protest tegen de komst van asielzoekers. Het gooien van de brandbom is volgens de rechtbank 'een aanslag met terroristich oogmerk'. De gooiers zijn veroordeeld conform de eis van vier jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk.

Einde van een tijdperk
Warenhuis V&D sluit op 12 april vanwege faillissement definitief de deuren van de vestiging aan het Van Heekplein. Daarmee komt er een einde aan een tijdperk. Het warenhuis had sinds 1939 een vestiging in Enschede.

Het Canadese winkelconcern Hudson s Bay bevestigde in juli dat zij zich in 2017 vestigen in het oude pand. Wanneer precies is nog onbekend. Ook in de tussentijd is er geen sprake van een 'zwart gat'. Ondernemer Bert Hesselink opende in november een pop-upstore van drogisterijketen Die Grenze. Er zit ook tijdelijk een lunchroom en een kunstgalerie in het pand.

Drugsoverlast Glanerbrug
De Glanerbruggers hebben er genoeg van: de overlast van junkies en drugsdealers in het dorp loopt de spuigaten uit. De drugsproblematiek in het grensdorp krijgt landelijk media-aandacht door een documentaire op NPO 3 genaamd: Glanerbrug was ooit gezellig . Glanerbrugger Jeroen Sluik kan het niet meer aanzien en richt in mei de Facebookpagina Burgernet Glanerbrug op. De pagina fungeert als een soort meldpunt voor overlast en criminaliteit in het grensdorp. Vanwege het grote succes besloot Sluik de actie uit te breiden. Zo kwam het idee voor een burgerwacht die half juli voor het eerst de straat op is gegaan.

Sluik vertelt op Enschede FM over de aanpak van de burgerwacht.

Schaamte en blijheid bij FC Twente
FC Twente wordt na een roerige periode op 18 mei door de licentiecommissie bestraft met degradatie naar de Jupiler League wegens het financiële wanbeleid in de afgelopen jaren. FC Twente stapt naar de rechter om gedwongen degradatie te voorkomen. De club vraagt een kort geding aan, maar verliest. Het hele land is in rep en roer.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Bekijk bovenstaande samenvatting:

Supporters kunnen vanaf 17 juni weer rustig ademhalen. De beroepscommissie van de KNVB vindt de straf die de licentiecommissie de club oplegde te zwaar en heeft nu anders geoordeeld. De club krijgt alleen een boete van 181.000 euro vanwege vier ernstige overtredingen. De club laat weten blij te zijn met de beslissing, maar zich ook te schamen voor het gevoerde beleid in de achterliggende periode.

Lees hier terug waarom FC Twente uiteindelijk tóch in de eredivisie blijft.

Op 21 december kwam er goed nieuws voor Twente: de club is definitief in categorie 2 geplaatst door de KNVB en staat dus niet meer onder curatele. Daarmee komt er een eind aan een lange periode van onzekerheid.

Reuring in binnenstad
Het gaat goed met de binnenstad van Enschede. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat het aantal bezoekers met 7,5 procent is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. En naast het winkelend publiek weten ook ondernemers de binnenstad te vinden.

Zo is de Haverstraatpassage dit jaar terug van weggeweest. De meeste winkelunits zijn weer gevuld en de verpaupering is een halt toegeroepen. Onder meer Bakker Bart opende een nieuwe vestiging in de straat. Andere nieuwkomer is ondernemer Lotta Imeyer met haar saladebar.

Ook grote ketens weten de weg naar de hoofdstad van Twente te vinden. De Deense interieurketen Søstrene Grene opende eind dit jaar haar deuren aan het Van Heekplein, net als sportzaak JD Sports. Daarnaast wordt modeketen Bershka als gegadigde genoemd voor één van de drie winkelpanden die verrijzen aan de Kalanderstraat, op de plek van de oude HEMA . Zara opent binnenkort in de Hofpassage, die momenteel wordt verbouwd, een megawinkel. In het nieuwe pand neemt de nieuwe Zara zo'n 4.000 m2 voor haar rekening.

Winkelcentrum De Zuidmolen is daarnaast niet langer het lachertje van Enschede. De nieuwe eigenaren vervolmaken op dit moment hun plannen voor wat het Koningsplein gaat heten. Het moet weer een bruisend koopcentrum worden. Er circuleren tal van namen, maar volgens een van de eigenaren John Landewé is alleen de komst van modezaak Ad Heijne helemaal rond.

Enschede staat verder in de top 10 van Nederlandse steden waar wordt geïnvesteerd. Zo zijn de investeringen van de Belgische projectontwikkelaar LIFE zijn de aanzet voor een radicale transformatie van de Kop van de Boulevard. Lees hier meer over de plannen.

Kogel door de kerk
Op maandag 3 oktober wordt naar buiten gebracht dat de komst van het omstreden asielzoekerscentrum op het Eschmarkerveld in Enschede is afgeblazen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Enschede per brief laten weten dat de komst van het azc door de verminderde instroom van vluchtelingen niet meer nodig is. Er zouden zeshonderd mensen worden gehuisvest in het nog te bouwen azc.

Enschedese rent door
Nicolien Weghorst uit Enschede is eind november landelijk nieuws. De 42-jarige weet dat ze te zwaar is en loopt daarom hard. Wat ze daarbij onderweg naar haar hoofd krijgt geslingerd, tart elke beschrijving. Hé vetklep! Dikzak! Varken! "Wekelijks is het raak en dat doet zeer. Ze beseffen totaal niet wat ze een ander aandoen." Weghorst laat zich echter niet kisten en rent gestaag door. Het verhaal van de Enschedese ging niet alleen viraal in Nederland, maar bereikte zelfs de burgemeester van Antwerpen. De Belgische politicus stuurde haar een steunbetuiging naar aanleiding van het verhaal in deze krant. Lees hier haar volledige verhaal.

Treinbrand
Enschede is opnieuw landelijk nieuws. Een trein tussen Hengelo en Enschede vatte donderdagochtend 8 december door een nog onbekende oorzaak vlam. De 25 passagiers hebben de brandende trein op tijd kunnen verlaten. Het treinverkeer heeft uren stilgelegen.

2016 in beeld
TV Enschede maakte onderstaand jaaroverzicht met niet alleen het grootste nieuws, maar ook de meest opvallende video s van het jaar. Bekijk de uitzending hierboven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.