Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Architectenbureau eerste bewoner van Balengebouw

239050 781561

Vanaf 1973 stond het Balengebouw leeg. Vanaf vandaag heeft het ikonische gebouw in Roombeek zijn eerste bewoners. De twintig medewerkers van architectenbureau Leijh, Kappelhoff, Seckel, Van den Dobbelsteen, kortweg LKSVDD, nemen hun intrek op de tweede en derde verdieping.

TV Enschede FM sprak met Hans van den Dobbelsteen, directeur architectenbureau Leijh, Kappelhoff, Seckel, Van den Dobbelsteen.

We laten het gebouw zoals het is , valt Hans van den Dobbelsteen maar meteen met de deur in huis. Daarmee is niets teveel gezegd. De betonnen muren, met opgevulde gaten, het ruwe metselwerk en de metalen steunen en balken die er in werden gezet om een theater te bouwen zijn prominent aanwezig. Dat moet, want dit is een gebouw met een verhaal , aldus Van den Dobbelsteen.

Het architectenbureau zat jarenlang in Hengelo, in het Telgenflat. Duizend vierkante meter hadden we, dat was teveel. We wilden wat anders. Toen kwamen we hier. Van den Dobbelsteen en zijn partners vielen meteen voor het Balengebouw. Een inspirerend gebouw, open ruimten en goede buren. Daar ging het ons om. Volgens ons is dat hier allemaal aanwezig , lacht hij ook omdat hij eigenlijk nog niet weet wat hij van zijn buren moet verwachten. Een uitzendbureau en de mensen van de Twentsche Courant Tubantia. Het wordt vast heel mooi.

Het interieur van het bureau past bij de uitstraling van het gerenoveerde gebouw. We hebben niets nieuw gekocht. Dat kan hier prima . Dat blijkt: de balie is deels gemaakt van keukendeurtjes inclusief handgrepen en een tafel verderop zijn ook een stuk of acht keukendeurtjes als tafelblad gebruikt. Het past allemaal uitstekend.

Het Balengebouw van de voormalige textielfabriek de Bamshoeve stamt uit 1907 en was opslagplaats voor katoenbalen. Het vervoer van en naar de opslagplaats ging per trein. Het pand lag aan de spoorlijn Enschede/Lonneker. Door het faillissement van de katoenspinnerij in 1973 raakte het Balengebouw in verval. De vuurwerkramp in 2000 betekende bijna het einde. Besloten werd hetfabriekspand door Bjarne Mastenbroek en Rem Koolhaas te laten ombouwen tot Jan Cremer-museum. Dat lukte niet waarop John Landewé en Huub Punte het gebouw overnamen. In de loop van dit jaar verhuist ook de centrale redactie van Tubantia naar het pand.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.