TV Enschede sprak met Cora de Hane, beleidsmedewerker van gemeente Enschede. Beluister het fragment hierboven.
Sindsdien is hij verantwoordelijk voor de inzet van sneeuwwagens, sneeuwschuivers en pekelstrooiers. Hij is gehouden aan uitgestippelde strooiplannen van de gemeenten Enschede, Hengelo, Almelo, Borne en Hof van Twente. Hij beslist wánneer wordt gestrooid. In de andere Twentse gemeenten rukt de eigen buitendienst uit bij winters geglibber.
Black ice
Voor de coördinator gladheidbestrijding begon 2017 druk. Hij dirigeerde op de avond van 1 januari 45 eenheden de baan op, tussen 18.00 en 22.30 uur. Wegerink en een collega togen op pad om het wegdek ter plekke te inspecteren. "Er was weinig verkeer, het zout werd amper ingereden.'' Conclusie: de sneeuwval was beperkt, de wegen bleven behoorlijk schoon. "IJzel is veel linker. 'Black ice' zie je als automobilist niet. Winterbanden helpen daar ook niet tegen.''
Omdat het leuk is
De reserveploeg rukte maandagmorgen uit voor een tweede ronde, van 3.30 uur tot 7.30 uur. Er bleek net te weinig sneeuw gevallen om het met ploegen opzij te schuiven. Zout moest soulaas bieden.
Volgens Wegerink, die zelf als chauffeur werkte, staan de manschappen te trappelen om uit te rukken. "Ze doen het omdat ze het leuk vinden. Best verdienen toch? We strooien voor veiligheid, niet voor de overuren.'' In hun cao ligt vast dat op feestdagen als 1 januari dubbel betaald wordt."
Strategisch
De strooiers worden sinds 2015 aangestuurd door een veredelde TomTom met strooi-instructies. Een navigatiesysteem laat chauffeurs niet alleen de ingevoerde strooiroute volgen, het systeem regelt ook de hoeveelheid zout en pekelwater. Alleen de eerste dagen van 2017 is al rond de 200 ton zout verstrooid. Zomerzout, ingekocht tussen april en november, kost 46 euro per ton. Winterzout doet door de grotere vraag 49 euro per 1.000 kilo.
De Hengelose zoutleverancier Akzo, dat een aanbesteding won, voert een strategische voorraad. "Wij geven het zout aan Akzo terug door het op de wegen te strooien'', lacht Wegerink. Behalve in 2008. Toen was de krapte aan wegenzout zo nijpend dat een voorraad uit Saudie-Arabië moest worden gehaald. Het was roze met een geurtje...
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM